Збережемо рибні запаси

Традиційно навесні в Україні проводиться масштабна природоохоронна акція “Нерест”, пов’язана з періодом розмноження риб. Цьогоріч вона розпочалася
1 квітня і згідно з Правилами любительського та спортивного рибальства триватиме до 10 червня. Від того, наскільки успішним буде увесь комплекс природоохоронних заходів, залежить збереження рибних запасів, а іноді навіть існування деяких видів.
Та, на жаль, саме під час нересту активізуються браконьєри. Всупереч попередженням утриматися від вилову риби у цей період, працівники Державної екологічної інспекції у Полтавській області регулярно фіксують порушення правил рибної ловлі.
Тож інспекція попереджає: за порушення правил рибальства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Згідно зі ст. 85 ч. 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення за рибне браконьєрство передбачена відповідальність від попередження до накладення штрафу: на громадян – від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34–170 грн), на посадових осіб – від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170– 510 грн). Згідно зі ст. 85 ч. 4 Кодексу за грубе порушення правил рибальства передбачено штрафи: на громадян – від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340–680 грн), на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510–850 грн) із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.
Порушення порядку придбання чи збуту риби відповідно до ч.1
ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу в розмірі від трьох до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 – 255 грн) із конфіскацією об’єктів тваринного світу чи без такої. За грубе порушення правил рибальства протоколи про адмінправопорушення розглядаються місцевими судами.
Нагадаємо, у період весняно-літньої заборони вилову риби дозволяється любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком, а також спінінгом з берега у спеціально визначених для цього місцях.

Державна екологічна
інспекція у Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.