Чи стануть територіальні громади самодостатніми

голова обласної ради Петро Ворона провів виїзне засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування. Його основним питанням було впровадження на території області Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».
Засідання відбулося у селі Потоки Кременчуцького району, на базі обласного навчального центру «Ерудит». Петро Ворона ознайомив учасників зібрання з досвідом Польщі та Франції, де демократичні перетворення у місцевій владі розпочалися давно, але тривають й донині. Тож він наголосив, що не варто сприймати добровільне об’єднання територіальних громад як кавалерійську атаку, адже головною метою проведення даної реформи має стати доступність адміністративних послуг, поліпшення ефективності роботи місцевої влади та її рентабельності, а також ліквідація місцевих корупційних схем. Петро Ворона висловив переконання, що добровільне об’єднання громадян допоможе демократизації суспільства через децентралізацію та деконцентрацію влади, оскільки нинішній адміністративно-територіальний устрій нашої держави не відповідає сучасним реаліям суспільно-політичного розвитку країни.
Серед загроз, які можуть зашкодити успішному проведенню адміністративно-територіальної реформи в Україні, Петро Ворона назвав відсутність необхідної законодавчої бази, недостатність політичної волі в управлінської еліти, обмаль часу та фінансів. Він закликав колег висловити свої думки щодо очікуваних змін з тим, щоб разом оговорити зауваження, а потім у вигляді рекомендацій винести їх на розгляд обласної ради та Асоціації районних і обласних рад.
Очікувано думки розділилися. Зокрема голова Полтавської районної ради Василь Степенко не погодився з тим, що після такої адміністративно-територіальної реформи послуги для населення стануть доступнішими.
– Не варто сподіватися, що об’єднані громади автоматично здолають корупцію. А що зараз заважає? – наголосив він. – Треба думати не як ліквідувати, а як фінансово забезпечити сільську раду. Де є сільська рада – там є перспектива.
Голова Кременчуцької районної ради Володимир Сіора зазначив:
– Ми сьогодні опинилися у складній ситуації: просто немає іншого шляху, як почати реформи місцевого самоврядування. Варто пам’ятати, що головним нашим завданням при цьому має бути самодостатність громад, захист наших селян і створення для них комфортних умов для життя. Якщо ми не будемо нічого робити, то Кременчуцький район, як сільський, може взагалі зникнути, якщо розширяться межі міста Кременчука. Ми готові до плідної співпраці з усіма районами.
Його думку підтримав і голова Оржицької районної ради Володимир Карлов:
– Реформа потрібна обов’язково. Однак районним радам необхідно напрацювати концепцію: скільки у нас має бути громад. Коли спільно з громадами райони визначаться, необхідно подати цю концепцію до обласної ради, яка на сесії затверджує і передає до Верховної Ради. Потрібно починати знизу.
Голова Котелевської районної ради Володимир Довгуша зауважив:
– Зараз люди з певним острахом сприймають усе те, що відбувається в Україні. І в цьому плані територіально-адміністративна реформа зараз не зовсім ще зрозуміла. Ми хочемо визначити всі плюси та мінуси того, що нас чекає. Водночас у чинному законодавчому полі ми не можемо цього зробити.
Полярність думок не завадила учасникам координаційної ради напрацювати низку пропозицій, над якими обласна рада працюватиме найближчим часом.
По завершенні роботи зібрання його учасники відвідали Кременчуцький автомобільний завод, де нині випускають броньовану автомобільну техніку для фронту.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.