Зелені шати рідного краю

– Даша обіцяє піцу, якщо наб’єш лунок.
– Авжеж! І гарну справу зробити і смакотою поласувати – подвійне задоволення, – перемовляються учні Великосорочинської ЗОШ І–ІІІ ступенів Миргородського району, на базі якої з 2003 року відновлене шкільне лісництво. Вони, підтримуючи традицію, разом із лісівниками та журналістами полтавських ЗМІ посадили поблизу села кількасот саджанців берізок та сосен.
– Десята за ліком всеукраїнська акція “Майбутнє лісу у твоїх руках” стартувала 21 березня, у Міжнародний день лісів, й триватиме до 18 квітня. Проте відповідні посадкові роботи на Полтавщині розпочали раніше, з 10 березня, – тільки-но земля розмерзлася. Саджанцями й працівниками забезпечені. Додатково для проведення лісокультурної кампанії в оптимальні терміни, тобто максимум за два тижні, залучили близько 560 тимчасових робітників, переважно із сільської місцевості, та 38 агрегатів. За останні п’ять років у регіоні посаджено більше шести тисяч гектарів нового лісу, й ми дотримуємося нашої мети: замість кожного гектара зрубаного лісу посадити два, – розповів начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат обласної ради Юрій Тараненко.
Саджанцями учасників акції “Майбутнє лісу у твоїх руках” забезпечили працівники лісорозсадника Гоголівського лісництва ДП “Миргородський лісгосп”, на території якого школярі розвісили на деревах кілька шпаківень.
Як розповів начальник лісового розсадника Ігор Куленко, на території площею 10,2 гектара вирощують 22 лісові й більше 40 декоративних порід. Використовують трипільну систему вирощування. Основна порода з лісових – сосна звичайна, також є сосна кримська, плантації для новорічних ялинок. Доглядають за саджанцями дуба черешчатого, ясена звичайного, клена гостролистого. Задля створення невеликих рекреативних ділянок для звірів вирощують яблуні, груші, абрикоси, аличу.
Загалом навесні поточного року обсяги відтворення лісу на Полтавщині складуть 1700 гектарів. Для прикладу, у Волинській області потрібно посадити лише 200 гектарів. Таку площу на Полтавщині опрацьовують за день. Для проведення лісокультурної кампанії вирощено понад 15 мільйонів штук стандартного садивного матеріалу 34 деревних порід. В області функціонує 18 постійних лісових розсадників загальною площею 100 гектарів, облаштованих сучасними системами крапельного зрошування та дощування.
– Завершуємо реалізацію регіональної програми “Ліси Полтавщини-2015”, яка діяла кілька років. Вона є складником загальнодержавної ініціативи “Ліси України”. До речі, лише наша місцева програма з-поміж інших обласних дієва та ефективна. На її виконання надходили кошти з обласного екологічного бюджету. Я вдячний облдержадміністрації, депутатам обласної ради за розуміння й підтримку. За останні шість років усі державні лісогосподарські підприємства Полтавщини стали рентабельними. Влітку розпочнемо розробку нової програми, що триватиме до 2020 року, – наголосив Юрій Тараненко. – Нині регіон має лісистість 9,2 відсотка та висаджує 73 відсотки лісових культур всієї лісостепової зони України.
Після кількагодинної роботи спільними зусиллями лісівників, працівників редакцій газет “Зоря Полтавщини”, “Полтавський вісник”, “Село полтавське”, “Коло”, а також ОДТРК “Лтава”, телеканалу “Місто”, вихованців шкільного лісництва поблизу Великих Сорочинців був висаджений новий журналістський ліс. Сподіваємося, разом із попередніми насадженнями – Алеями журналістів у Полтаві та на території Лубенського лісотехнічного коледжу, закладеним лісом у Диканському районі – він милуватиме око, даруватиме свіже повітря і прикрашатиме рідний край.
Від редакції. Сьогодні начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат обласної ради Юрій Миколайович Тараненко відзначає день народження. Зоряни приєднуються до численних привітань, які надходять на його адресу, і зичать всіляких гараздів.

Анна ВАСЕЦЬКА
Оксана БІЛЕНЬКА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.