Перший центр психолого-соціальної реабілітації учасників АТО буде у Полтаві

Литовська Республіка стала одним із найпалкіших союзників України у нашому протистоянні з російським агресором. Прес-конференцію щодо реалізації спільної програми психолого-соціальної реабілітації учасників АТО провели головний радник міністра охорони здоров’я Литви Арвідас Скорупскас та директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак.
Арвідас Скорупскас добре пам’ятає січневі події у Литві 1991 року, коли вулицями Вільнюса рухалися танки, а він, тоді молодий лікар, опинився під дулами автоматів російського спецназу, бо стояв у перших рядах захисників литовської незалежності. Нинішню трагедію України литовці сприймають дуже щиро. Під час подій у Дебальцевому литовські медики надіслали партію медичної “гуманітарки”. Тепер настав час запроваджувати систему психолого-соціальної реабілітації для потерпілих від посттравматичного, постстресового синдрому. Це – учасники АТО, біженці, визволені з полону, родини українських бійців. Перший такий центр заплановано відкрити саме у Полтаві, щоб потім звідси поширити досвід по всій Україні.
За європейською системою з тими, хто потребує психолого-соціальної реабілітації, має працювати команда фахівців: психолог, психотерапевт, психіатр, медична сестра, соцпрацівник і навіть організатор вільного часу. На першому етапі литовські експерти спільно з фахівцями департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації до дрібниць прорахують структуру майбутнього закладу. Потім литовські спеціалісти, які свого часу навчалися у Нідерландах, допоможуть підготувати 30–40 полтавських медиків та соціальних працівників. На третьому етапі, коли у Полтаві запрацює центр соціально-психологічної допомоги, Литва направить сюди лікарів вищої категорії, які певний час надаватимуть полтавським фахівцям конкретні консультації.
Власник фірми з виробництва ортопедичних засобів Альгімантас Астраускас високо оцінив майстерність фахівців Полтавського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства, був приємно вражений тутешнім рівнем протезування. Але оскільки Литва раніше стала членом євроспільноти, у плані передових технологій вона – на крок попереду. Альгімантас Астраускас пообіцяв сприяти підвищенню кваліфікації наших протезистів, поділитися 30-річним досвідом роботи в цій галузі.
За словами Арвідаса Скорупскаса, у минулому році за різними програмами у Литві на лікуванні побувало більше сотні українських поранених бійців. Дехто з них мав дуже значні каліцтва. Так, сім годин тривала операція, під час якої солдату вилучали автоматну кулю й імплантували хребець. Молодий чоловік, який був приречений пересуватися на інвалідному візку, став на свої ноги. Три бригади по черзі оперували медсестричку, зранену в Донецькому аеропорту, щоб вилучити з її тіла півтора десятка осколків. Зараз литовські медики й уряд опікуються дівчинкою-сиротою, яку батьки намагалися вивезти із зони АТО і загинули. Під час тривалого лікування спеціально для неї віднайшли російськомовних вчителів (на жаль, українськомовних знайти не змогли).
Кандидат у почесні консули Литви Петро Крайсвітній висловив задоволення тим, що українсько-литовська співпраця у галузі психолого-соціальної реабілітації учасників АТО розпочинається саме з Полтавщини – вона вже дає плоди.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.