Зцілення від скорбот

У  день пам’яті сорока мучеників Севастійських, який православні відзначили 22 березня, у Полтаві в Свято-Миколаївській церкві УПЦ КП віряни молилися перед чудотворною іконою Божої Матері “Всіх скорботних Радість”, яку вже традиційно до цього свята привозять із храму Всіх Святих у Ніжині (Чернігівська область). Святиня перебуватиме в Полтаві до 29 березня. Через неї звертаються до Господа всі, хто перебуває у скорботі, й моляться, щоб дарувалися їм, як співається в акафісті, всілякі блага: “оголеним – одіяння, хворим – зцілення, голодним – годування, сліпим – прозріння, запечаленим – відрада”.

В ікони з Ніжина – своя надзвичайна, чудесна історія. Вона ще доволі нова й на тлі гучних подій довкола першого прославлення ікони Божої Матері “Всіх скорботних Радість” у 1688 році в Росії вражаюче проста та зворушлива. В храмі Всіх Святих на Чернігівщині чудотворна ікона перебуває лише близько чотирьох років. Історія її створення не таїть у собі жодних особливостей, вона не пов’язана з іменами відомих іконописців, адже це, на перший погляд, звичайна літографічна робота невеликих розмірів. Раніше вона належала київській черниці Магдалині. Відомо, що в її келії було багато образів, які та з радістю роздаровувала ревним вірянам.
Коли черниці не стало, всі її ікони, за заповітом, були роздані родичам та духовним чадам. Ікона Божої Матері “Всіх скорботних Радість” потрапила в село Каблуки Ніжинського району. Саме там і відбулося, здавалося б, неймовірне для відтисненого на папері літографічного зображення. Ікона замироточила. Родина, в якій вона зберігалася, передала її до храму Всіх Святих у Ніжині.
“Мироточення ікон – це прояв особливої Божої благодаті, – говорить архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. – Люди не здатні збагнути багатьох навіть природних явищ, то як можливо пояснити надприродні? Але являється це надприродне явище нам для того, щоб укріпити нашу віру й спрямувати нас до благочестя, щоб ми не втомлювалися, не розчаровувалися, щоб ніщо суєтне не відволікало нас від думок про Бога, від молитви. Та й неспроста замироточила саме ікона “Всіх скорботних Радість”, бо це втішення, укріплення, заступництво Богородиці для всіх, хто переживає скорботи”.
Урочисте богослужіння у полтавській Свято-Миколаївській церкві в день пам’яті сорока мучеників Севастійських очолив владика Федір. До храму прийшло багато вірян, щоб із благоговінням прикластися до святині й палко, як це тільки можливо перед чудотворною іконою, помолитися про своє сокровенне. Мироточива ікона “Всіх скорботних Радість” із Ніжина побувала вже в багатьох куточках України, й історія зцілень, що їх являє через неї дарованою Богом силою Богородиця, продовжує поповнюватися новими чудесами. Головне для тих, хто шукає Небесного заступництва, – глибока віра й щира молитва.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.