На початку травня в Україні запрацює спрощена система надання субсидій

Про виконання бюджету, субсидії для малозабезпечених громадян, інші актуальні питання йшлося на селекторній нараді, яку провів Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк із головами облдержадміністрацій.
За словами Глави Уряду України, в державі відбувся перший етап бюджетної децентралізації. За січень-лютий поточного року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 13 мільярдів гривень, що на 25 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2014-го. Завдяки спільній роботі, боротьбі з корупцією, запуску економіки фінансовий результат вдасться покращити. 25 мільярдів доларів, одержані Україною як кредит МВФ, спрямовані на виплату зовнішніх боргів і на поповнення золотовалютних резервів Національного банку. Надходження до бюджету спрямовують на фінансування армії, виплату заробітних плат, пенсій, соціальні платежі. “Ми втратили четверту частину української економіки – через війну закриті сотні підприємств, проте нам вдалося зібрати податків і доходів більше, ніж минулого року”, – наголосив Арсеній Яценюк.
Прем’єр-міністр зобов’язав регіональну владу звітувати на сайтах облдержадміністрацій про витрачені бюджетні кошти.
У місячний термін необхідно виконати доручення уряду й опублікувати на сайтах ОДА інформацію: скільки коштів отримали та на які основні статті їх спрямували. Щоб люди бачили: сплата податків у країні має конкретний результат. Прозорість використання державних грошей – вимога сьогодення, підкреслив він.
Також під час селекторної наради міністр соціальної політики Павло Розенко презентував спрощену систему надання субсидій для громадян України.
Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, прийняла рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та газ для населення з 1 квітня 2015 року. Тож важливим питанням для органів влади залишається проблема компенсації виплат для найменш забезпечених верств населення й розробки більш ефективної, простої та зрозумілої для людей системи соціального захисту. 28 лютого 2015 року Кабінет Міністрів України ухвалив відповідну постанову, яка спрощує й суттєво реформує систему субсидій в Україні. Її запровадять на початку травня. Згідно з положеннями постанови лише два документи – заява і декларація – є підставою для нарахування субсидії. Оформлення останньої здійснюватиметься не на шість, як нині, а на 12 місяців. Крім того, запроваджується автоматичний перерахунок субсидій. Нині 1 мільйон 200 тисяч родин отримали субсидії за старою моделлю, але їм уже не потрібно буде знову їх переоформлювати, бо це відбуватиметься автоматично. Водночас постановою передбачено скасування всіх штучних майнових і фінансових критеріїв, які могли раніше застосовуватися при нарахуванні субсидії. Наприклад, за володіння паєм людям могли відмовити в її одержанні. Нині такого не буде. Це реальний крок назустріч селянам. Нова норма в системі – оформлення субсидій для людей, які офіційно орендують житло й оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму помешкання. Також йде робота над впровадженням безконтактного способу отримання субсидій, поінформував Павло Розенко.
Уряд максимально спростив порядок отримання субсидій. Не треба стояти в чергах, заповнювати декларації про доходи на 90 питань, носити довідки… До 15 квітня обласні підприємства, які постачають газ, електроенергію і тепло для громадян, надсилатимуть кожному споживачеві цих послуг конверт, у ньому – проста декларація на одну сторіночку. Людина її заповнює, відправляє назад, а соціальна служба самостійно призначає субсидію. Загалом в Україні 1,2 мільйона сімей мають субсидію. Очікується, що їхня кількість зросте до 4 мільйонів, а це від 10 до 12 мільйонів громадян. Тож відповідно уряд передбачив 25 мільярдів гривень, що підуть на компенсацію підвищення цін на енергетичні ресурси і тарифи на тепло й газ, наголосив Прем’єр-міністр.
Арсеній Яценюк зобов’язав голів облдержадміністрацій, райдержадміністрацій, звернувся із проханням до міських і сільських очільників максимально широко роз’яснювати механізм отримання субсидій. Також він поінформував про спільну роботу з Міністерством охорони здоров’я для створення й впровадження моделі компенсації вартості медичних препаратів для малозабезпечених громадян, доручив на обласних рівнях розробити відповідні цільові програми.
Під час селекторної наради Арсеній Яценюк порушив і тему політичної децентралізації. За його словами, Президент України прийняв рішення про створення Конституційної комісії, яку очолив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман.
– Україні потрібна нова Конституція. Вважаю, що її основні положення повинні бути затверджені на Всеукраїнському референдумі. Уряд виконує свою частину роботи, зокрема щодо бюджетної децентралізації. Далі Президент, парламент і уряд разом з українським народом, опираючись виключно на волю останнього, в найкоротші терміни писатимуть нову європейську українську Конституцію. Вона передбачатиме додаткові повноваження і відповідальність для регіонів, визначить нову якісну прозору судову систему, системи органів прокуратури, боротьби з корупцією. У рамках діяльності Конституційної комісії значна робота покладатиметься й на облдержадміністрації, оскільки потрібно проводити тематичні “круглі столи”, цікавитися баченням людей із цього питання та їхньою позицією, бо ми разом будуємо нашу українську хату. І в неї є статут, який називається Конституція України, – наголосив Арсеній Яценюк.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.