Хто має право на субсидії і як їх отримати

Як відомо, з 1 квітня значно дорожчають комунальні послуги. А з 1 травня цього року набирає чинності новий спрощений порядок нарахування житлових субсидій. На нараді у голови облдержадміністрації Валерія Головка з керівниками комунальних підприємств та соціальних служб ішлося про те, як оптимізувати й здешевити процедуру оформлення субсидій для населення.
Скільком полтавцям потрібні субсидії
Зараз допомогу на оплату комунальних послуг отримують 65 тисяч сімей із 604 тисяч, що мешкають на Полтавщині. У найближчій перспективі буде близько 300 тисяч родин – потенційних отримувачів субсидій. Як повідомила директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко, за результатами “соціального зрізу” 170 тисяч пенсіонерів, 45 тисяч сімей з дітьми, 23 тисячі одиноких матерів, 15 тисяч інвалідів з дитинства, 8 тисяч малозабезпечених родин, 9 тисяч безробітних реально мають право на одержання житлової субсидії з 1 травня. У минулому році область на субсидії використала 70 мільйонів гривень, цьогоріч фінансовий ресурс збільшено майже у десять разів. При цьому й одержувачі субсидій свою частку платежу мають сплачувати своєчасно. Тільки тоді надавачі послуг гарантовано отримають кошти. Завдяки спрощеній процедурі заявник подає лише заяву та декларацію. Стосовно всіх інших документів департамент тісно співпрацюватиме з фіскальною та іншими службами і отримуватиме їх автоматично. Рішення про призначення субсидії має бути прийняте у 10-денний термін.
Бланки принесуть додому
Хто саме буде їх доставляти, остаточно ще не вирішено. Оптимальною була б поштова доставка, але наразі це дуже дорого. Тому вірогідніше, що доставлятимуть споживачам розроблені у Кабміні бланки заяв та спрощених декларацій про доходи самі надавачі послуг електро-, газо-, теплопостачання разом зі своїми платіжними повідомленнями. Споживачі заповнять ці бланки і нададуть їх в управління праці та соцзахисту для оформлення субсидій. На нараді наголошувалося, що треба розробити таку процедуру доставки, щоб не принесли в один дім по три примірники, в інший – жодного. Також буде передбачено, де взяти новий бланк, якщо при заповненні його зіпсують.
Людмила Корнієнко запропонувала надавачам послуг безпосередньо у “платіжки” внести стислу додаткову інформацію щодо норм споживання, в межах яких надається субсидія, прямих телефонних ліній для роз’яснень тощо.
Новації
Якщо родина орендує квартиру, вона теж має право на субсидію, але оренда має бути юридично оформлена, а розрахункові книжки виписані на ім’я орендаря.
Після першого звернення субсидія призначається одразу на 12 місяців, через рік і далі вона перепризначатиметься автоматично. За місяць доведеться сформувати в області реальну дієву базу отримувачів субсидій, оскільки подорожчань і відповідно перерахунків попереду чимало.
Сукупний дохід фізичним особам проводиться за попередній календарний рік, а не за останні 6 місяців, як було досі, але вже без урахування податку з доходів фізичних осіб.
Досі причинами відмови в наданні субсидії були наявність двох квартир, двох автомобілів, здійснення покупки більш як на 10 тисяч гривень тощо. Зараз обмеження єдине: якщо за рік перед зверненням у відділ надання субсидій один із членів сім’ї здійснив покупку більш як на 50 тисяч гривень.
Скасовуються обмеження щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні (при цьому до розрахунку доходу таких осіб враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи – 1218 грн).
Усім, хто вже користується субсидіями, бланки доставляти не потрібно і звертатися за перерахунком також не потрібно: у перших числах травня їм буде перепризначено субсидію автоматично й одразу на 12 місяців. Одночасно зі спрощенням процедури значно підвищується відповідальність структур, що призначають субсидії.
“Знайди себе”
Департамент праці та соціального захисту населення ОДА звернувся до профільного міністерства за багатьма роз’ясненнями щодо нечітко прописаних положень.
Найближчим часом буде розроблено й опубліковано пам’ятки з конкретними прикладами щодо розміру доходів, площі квартир і сум нарахованої субсидії. У таких таблицях кожен споживач зможе “знайти себе”. Ось лише деякі приклади розрахунків.
Якщо в однокімнатній квартирі мешкає одна особа з доходом до 3 тисяч гривень, вона вже має право на субсидію (мінімальний її розмір – 15 гривень). Дві особи у двокімнатній квартирі з доходом по 2460 гривень також матимуть субсидію. Чотири особи у трикімнатній квартирі матимуть право на субсидію, якщо дохід становить 2400 гривень на одного. У приватному будинку дві особи матимуть право на субсидію, якщо спільний дохід становить 8 тисяч гривень. Фактично всі пенсіонери, що в сільській місцевості мешкають у приватних будинках, матимуть право на субсидію, розмір якої залежатиме від доходів.
Запитань і проблем було озвучено більше, ніж відповідей, але найближчим часом, як наголосив Валерій Головко, роз’яснювальна робота посилиться, щоб кожен мешканець області знав, хто допоможе йому заповнити декларацію, роз’яснить усі подробиці процедури отримання субсидії.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.