Цінності Майдану об’єднують

Покоління ветеранів Великої Вітчизняної у складний для України час не залишається осторонь проблем, пов’язаних із війною нинішньою. Так, голова Глобинської районної організації ветеранів, дев’яносторічний Іван Мошляк  передав власні кошти на  виготовлення спеціального тренажера  для  важкопоранених з проблемами хребта, які проходять реабілітацію у Кременчуцькому обласному госпіталі для ветеранів війни. Цей апарат взявся виготовити переселенець з Донбасу, котрий нині мешкає у Кременчуці. Бажання зробити посильний внесок у спільну перемогу привело його до госпіталю, де чоловік запропонував власну конструкцію тренажера-вертикалізатора. Раніше чоловік розробив її для свого брата, прикутого до ліжка. Працівники госпіталю поєднали прагнення цих двох небайдужих людей і вже отримали новий необхідний тренажер. Відтепер за його допомогою поранені бійці зможуть вдруге вчитися ходити.
Начальник госпіталю Микола Литвиненко зізнається, що був розчулений подарунком, адже лікувальному закладу такий пристрій украй необхідний. Наявний у госпіталі подібний апарат уже морально застарів, і з ним важко працювати.
Щодо автора конструкції, то з міркувань безпеки він не назвав свого прізвища, а от Івана Мошляка досить добре знають на Глобинщині. Після визволення району від фашистських загарбників 1943 року він був призваний до лав Червоної Армії. У складі 69-ї стрілецької дивізії 4-ї гвардійської армії брав участь у бойових діях при форсуванні Дніпра в районі селища Градизьк. Пізніше, вже у званні сержанта, був призначений командиром відділення автоматників      929-го стрілецького полку 254-ї стрілецької дивізії 52-ї гвардійської армії. Брав участь у бойових діях на території Польщі, Чехословаччини, Югославії, Угорщини, Румунії, Німеччини. Був тричі поранений. По закінченні війни продовжував службу в армії до 1948 року в прикордонній комендатурі міста Чоп Закарпатської області на посаді старшини комендантської роти. Після повернення додому закінчив Градизьку вечірню школу, потім без відриву від виробництва – Харківський електротехнічний технікум. Іван Каленикович 45 років працював у галузі зв’язку. За бойові й трудові заслуги він нагороджений 15 орденами та медалями. З 1987 року очолює районну організацію ветеранів України. Був депутатом районної ради шістьох скликань. Іванові Мошляку присвоєно звання “Почесний громадянин міста Глобине”.
Нещодавно громадські формування підписали  Меморандум щодо співпраці й проведення спільних заходів із захисту прав громадян та взаємопорозуміння в Глобинському районі. Підписанти даної Угоди вважають за необхідне об’єднати зусилля громади і влади для того, щоб утвердити демократичні завоювання Майдану. Іван Мошляк переконаний, що усім разом необхідно не тільки зберегти загальнолюдські цінності Майдану, а й примножити їх.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.