Розслідування резонансних кримінальних проваджень

Винуватцю аварії поблизу села Зеленківка Чутівського району загрожує до 10 років позбавлення волі. Про це під час брифінгу представникам місцевих ЗМІ повідомив прокурор Полтавської області Ян Стрелюк. Нагадаємо, що внаслідок цієї катастрофи 9 осіб загинули та 7 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.
– Водій вантажівки, якого досудове слідство вважає підозрюваним у ДТП, затриманий. У разі доведення провини підозрюваного за частиною 3 статті 286 Кримінального кодексу України йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років, – розповів Ян Стрелюк.
Для виявлення винуватця аварії експерти працюють над встановленням пошкоджень вантажного автомобіля і маршрутного таксі. Раніше керівник УМВС Ураїни в Полтавській області Олег Бех повідомляв, що водій маршрутки займався перевезенням пасажирів, не маючи відповідного дозволу. В зв’язку з цим полтавських перевізників очікують перевірки. Ян Стрелюк прокоментував цю інформацію:
– Якщо під час розслідування встановимо, що тим чи іншим перевізником порушені ліцензійні умови або інші вимоги, то прокуратура вимушена буде реагувати жорстко.
Під час брифінгу прокурор області розповів про інші резонансні кримінальні провадження. Зокрема до суду спрямовано обвинувальний акт з кримінального провадження за підозрою чотирьох осіб у вчиненні замовних вбивств судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Олександра Лободенка та Кременчуцького міського голови Олега Бабаєва. Провадження розглядається у Кобеляцькому районному суді, дану підсудність визначив Апеляційний суд Полтавської області. Розглядається питання про залучення до участі у розгляді кримінального провадження двох професійних суддів та присяжних.
16 березня обласною прокуратурою закінчено досудове розслідування і спрямовано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього начальника УДАІ в Полтавській області Петра Блажівського за неодноразове одержання неправомірної вигоди. Дане кримінальне провадження буде розглядатися в Октябрському районному суді міста Полтави.
Ян Стрелюк пояснив причину притягнення до адміністративної відповідальності колишнього голови облдержадміністрації Віктора Бугайчука:
– Колишньому голові ОДА інкримінувалося невжиття заходів щодо протидії корупції. Вказаною посадовою особою було звільнено із державної служби підлеглого за власним бажанням, а не на підставі судового рішення, яким цього державного службовця суд притягнув до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення.
На брифінгу йшла мова і про ситуацію, що склалася навколо Полтавського національного технічного університету імені Ю. Кондратюка та ректора вишу Володимира Онищенка.
– Щодо ректора було багато звернень, в тому числі й до органів прокуратури області. За наслідками розгляду одного з таких звернень нами було зареєстровано кримінальне провадження за статтею 191 Кримінального кодексу України (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), яке нині розслідується слідчим управління УМВС України в Полтавській області. Що стосується виконання Володимиром Онищенком службових обов’язків, ми дане звернення в цій частині направили в Міністерство освіти і науки України, керівництво якого ухвалюватиме рішення про його відповідність займаній посаді, – поінформував Ян Стрелюк.
Він також відповів на ряд інших запитань журналістів.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.