Доведеться визначатися: робота чи заслужений відпочинок

Зміни в пенсійному законодавстві, які запроваджуються з 1 квітня поточного року, стосуються зокрема обмежень щодо виплат працюючим пенсіонерам і запровадження суворіших вимог для призначення пільгових пенсій і пенсій за вислугу років.
Серед багатьох проблем, які нині в центрі уваги суспільства, – пенсійна тема. Наповнення Пенсійного фонду не менш важливе, ніж наповнення Держбюджету. На цьому наголосив начальник головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Валерій Руденко на прес-конференції, присвяченій змінам у сфері пенсійного забезпечення з 1 квітня поточного року, коли буде введений у дію прийнятий 2 березня парламентом Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення”.
Посадовець відзначив: нині йдеться про інформування людей про прийнятий закон. Нещодавно в область надійшли відповідні інструкції щодо його застосування, тому вже розпочата підготовча робота. Валерій Руденко також розповів про основні нововведення в пенсійному законодавстві. Характер обмежень у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам залежатиме від конкретної роботи. Якщо людина працює на посадах, що дають право на призначення пенсії народного депутата України, прокурорсько-слідчого працівника, судді, держслужбовця та прирівняних до них у плані розрахунку пенсії журналістів державних і комунальних ЗМІ, працівників Нацбанку, судекспертів, помічників-консультантів народних депутатів України, працівників органів місцевого самоврядування, пенсія їм у період роботи не виплачується. Тобто такі працівники не отримуватимуть пенсій і зарплат одночасно. Обмеження не торкнуться інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій усіх категорій, членів сімей загиблих військовослужбовців, перелічених у п.1 ст.10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
Під час іншої роботи працюючий пенсіонер (за винятком тих, хто одержує пенсії згідно із Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”) отримуватиме 85% призначеної пенсії, але не менше 150% прожиткового мінімуму для непрацездатних – 1423 гривні 50 копійок.
Також поетапно збільшується на 5 років вік виходу на пільгову пенсію жінкам, які працювали в шкідливих і важких умовах за відповідними списками професій. Поступово збільшується на 5 років і тривалість загального стажу роботи, необхідного для призначення пільгових пенсій: за списком № 1: жінкам – з 15 до 20 років, чоловікам – з 20 до 25; за списком № 2: жінкам – з 20 до 25 років, чоловікам – з 25 до 30. Тривалість пільгового стажу залишається такою, як і раніше. Приміром, трактористам-машиністам у сільгоспвиробництві поетапно збільшується вимога до загального стажу роботи до 30 років, при цьому 55-річний вік виходу на заслужений відпочинок і потрібний пільговий стаж 20 років будуть незмінними для призначення дострокової пенсії. Жінкам-трактористам-машиністам поступово, протягом десяти років, збільшується вік виходу на пільгову пенсію (з 50 до 55 років) та підвищується тривалість загального стажу до 25 років. Аналогічно збільшується вік виходу на пільгову пенсію тваринницям, працівницям тютюнового й текстильного виробництв. Поступове збільшення пенсійного віку торкнеться і жінок-водіїв міського пасажирського транспорту. В цієї категорії, як жінок, так і чоловіків, поетапно зросте на 5 років і тривалість загального стажу, необхідного для пільгової пенсії.
Торкнуться нововведення і пенсій за вислугу років. Зокрема вчителям, медикам, працівникам закладів соціального забезпечення такі виплати призначатимуться при поступовому підвищенні тривалості спеціального стажу з 25 до 30 років упродовж наступного десятиліття. Одномоментно з 1 квітня ц.р. на 5 років збільшується тривалість вислуги років для дострокових пенсій спортсменам (з 20 до 25 років) та артистам (до 35 років).
Валерій Руденко підкреслив важливість вчасного інформування органів Пенсійного фонду про звільнення і прийом на роботу людей пенсійного віку. Це дозволить уникнути помилок у пенсійних виплатах – зокрема неправомірного зняття 15% пенсії. Він наголосив на тому, що такі непопулярні заходи – вимушені й тимчасові, оскільки в державі склався несприятливий баланс працюючих і пенсіонерів – останніх більше, ніж тих, хто має їх утримувати. Фонд заробітної плати не зростає, а зменшується. Нині Полтавщина самостійно збирає тільки 49 відсотків потрібних нарахувань для виплат пенсій. Зменшення виплат працюючим пенсіонерам діятимуть до 1 січня 2016 року, якщо не буде ухвалено нового закону. Кабмін має внести на розгляд Верховної Ради законопроект про призначення всіх пенсій на загальних підставах (крім військових і науковців). Обмеження виплат торкнеться лише 6,2 відсотка працюючих пенсіонерів – переважна їх частина отримує невеликі пенсії, що практично збігаються з названою сумою, – 1423,50 гривні, а отже, 15% з них не зніматимуть. Таким чином, пенсійні обмеження не будуть застосовані до найменш соціально захищених пенсіонерів, які становлять основну масу серед усіх працюючих у непрацездатному віці.
***
Від автора. Писати на такі теми важко. Прикро, що уряд не придумав нічого кращого, ніж залізти в кишені пенсіонерам, відтермінувати право виходу на дострокову пенсію сільським фельдшерам і дояркам.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.