Реєстрацію прав на земельні ділянки сільгосппризначення спростили

5  березня 2015 року Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект № 0944 від 27.11.2014 р. “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення”, розроблений нашим земляком, народним депутатом України з Полтавщини Олегом КУЛІНІЧЕМ (147-й виборчий округ). За законопроект проголосували 241 депутат при необхідних 226. На його прийняття чекали всі, хто працює на землі, адже діюча система реєстрації прав на землю – одна з найбільших проблем для українських селян.
Чому був розроблений законопроект?
Мабуть, кожен, хто орендує чи здає в оренду земельний пай, знає: реєстрація прав оренди земель сільськогосподарського призначення відбувається зі значною затримкою. Причина цьому проста: з 1 січня 2013 року почала діяти нова система реєстрації прав на нерухоме майно, яка передбачає реєстрацію прав власності та оренди в спеціальному Реєстрі прав. Проте через брак фінансування реєстраторів не вистачає, що не дозволяє Реєстру працювати в нормальному режимі. Щороку в Україні підписуються мільйони нових договорів, тому черги на реєстрацію – величезні.
Із проблемою стикаються 90 відсотків агропідприємств і фермерів. Вони навіть вимушені порушувати податкове законодавство, адже, з одного боку, держава вимагає надати документи про те, що договори оренди є зареєстрованими, а з іншого – сама їх не встигає реєструвати.
Існуюча система є незручною і для власників паїв. Серед них переважна більшість – це люди похилого віку, пенсіонери, яким важко вистоювати черги (адже за діючим порядком вони особисто мають бути присутніми, подаючи документи на реєстрацію).
Що зміниться?
Автор законопроекту – народний депутат Олег Іванович Кулініч – розповідає: “На даний момент реєстрацією земельних ділянок займаються виключно органи Держреєстру, в той час як договори оренди вже укладаються у нотаріуса (приватного або ж державного). Тому вирішили надати безперешкодний доступ до відомостей Державного земельного кадастру також і нотаріусам та право проводити реєстрацію договорів без нотаріального посвідчення договору оренди.
Це дасть можливість суттєво спростити і прискорити реєстрацію прав, ліквідувати черги, сприятиме швидкому та ефективному наповненню Державного реєстру прав даними про права власності на земельні ділянки. Маю надію, що час реєстрації договору оренди скоротиться з кількох місяців до кількох годин.
Ми також подбали про власників земельних паїв: державна реєстрація права власності на земельну ділянку, оформленого до 1 січня 2013 року, здійснюється на підставі заяви, поданої власником, орендарем чи уповноваженою ними особою, одночасно з державною реєстрацією права власності на таку ділянку. Тобто землевласник може уповноважити родича чи сусіда зареєструвати договір і не стояти в чергах”.
Які наступні кроки?
Згідно з прийнятим законом нотаріуси отримають доступ до Кадастру протягом трьох місяців з моменту вступу в дію, тобто десь на початку літа. Як каже автор, наразі найбільшою проблемою є реєстрація прав на землі сільгосппризначення. Якщо новий спрощений порядок запрацює без проблем, його можна буде розповсюдити на всі інші землі.
Олег Іванович зазначає: “Наступним кроком має бути впровадження електронної системи реєстрації документів. Ми маємо впроваджувати у нас все те, що полегшує життя простим людям”.

Олексій КОРЖ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.