Субсидії, споживчий ринок, інформаційний простір

Перше публічне спілкування новопризначеного директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Артема Бабака з журналістами пройшло в ОКІА “Новини Полтавщини” у форматі брифінгу й було присвячено актуальним соціально-економічним питанням в області та Україні. Передусім ішлося про роль засобів масової інформації щодо роз’яснення громадянам їхніх прав на призначення субсидій, а також щодо об’єктивного аналізу ринку продовольства з метою запобігання ажіотажу серед споживачів.

Артем Бабак наголосив, що Україна живе в умовах війни, наявності окупованих територій, близько 25 відсотків промислового потенціалу країни зупинено, 10 відсотків зруйновано. І такі реалії не можуть не позначатися на всіх сферах життєдіяльності суспільства. Водночас, наголосив Артем Бабак, пересічні українці мають знати, що заплановане істотне підвищення тарифів на тепло для населення пов’язане передусім із тим, що НАК “Нафтогаз України” більше не отримуватиме звичних “шалених” дотацій із Держбюджету. Натомість дотації будуть спрямовані безпосередньо на підтримку платоспроможності рядових українців.
– Виплата дотацій біднішим людям, а не “Нафтогазу України”, усуває корупційну складову. Бідніші будуть отримувати дотацію, а багаті будуть платити повну ціну. Це справедливо. Величезні суми дотацій для “Нафтогазу” в минулому, з одного боку, зменшували ціну газу для всіх, з іншого – ставали непосильним тягарем для бюджету країни. Ціна газу для кінцевого споживача в Україні в 2014 році становила 77 доларів за 1 тисячу кубів, в той час як у сусідній Молдові – 418 доларів, у дещо багатшій Литві – 665 доларів, у Польщі – 694 долари. Тобто підвищення тарифів і цін хоч і надзвичайно болюче питання, але цей процес буде збалансований якісними рішеннями про соціальні відшкодування. На отримання субсидій можуть розраховувати навіть родини, у яких сукупний дохід становить 5 тисяч гривень на місяць.
Щодо ситуації на ринку продовольства, то Артем Бабак відзначив, що на Полтавщині ціни на продукти харчування хоч і зросли, але залишаються традиційно нижчими, ніж у середньому в країні. Україна є одним із найбільших експортерів продовольства в світі, й роль нашої області в цьому дуже велика. Отож панічні настрої, яким піддається населення, с

куповуючи продукти про запас, на руку тільки торговельним мережам, які у такий момент отримують надприбутки.
– Ціна на хліб так званої простої рецептури в області зросла сьогодні приблизно на 10 відсотків. Це є об’єктивним. Разом із тим споживачі мають знати, що облдержадміністрацією обмежено рівень торговельних націнок на хліб на рівні 10 відсотків до ціни виробника. А на борошно, макаронні вироби, цукор, олію, молочну продукцію та яйця обмежено рівень торговельних націнок на 13 відсотків. Крім того, обмежено в нашій області й рівень прибутковості виробництва хліба та борошна, – зазначив Артем Бабак.
Відповідаючи на запитання журналістів, він коротко розповів про налагодження департаментом співпраці з Міністерством інформаційної політики України, побіжно торкнувся проблемних питань в інформаційному просторі області. За його планами, подібні брифінги з метою обговорення найактуальніших для жителів області питань відбуватимуться щотижня. Найімовірніше, до участі в них запрошуватимуть очільників департаментів облдержадміністрації.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.