Пристрасті навколо техуніверситету

На площі поблизу адмінбудинку, що по вулиці Жовтневій, 45, обласного центру, 13 березня зібралися студенти, викладачі Полтавського національного технічного уінверситету імені Юрія Кондратюка та небайдужі городяни. Вони організували мітинг, щоб обговорити події навколо ПНТУ, і зокрема – архітектурного факультету вишу. Конфлікт розгорівся із новою силою після оприлюднення на сайті Міністерства освіти і науки України відповідної заяви міністра Сергія Квіта, текст якої подається нижче.
Біля адмінбудівлі зібралися представники протилежних сторін конфлікту. Студенти тримали плакати “Мистецтво понад усе!”, “Врятуймо мистецтво!”, “Борімося – поборемо!”. Апелювали до фактів звільнення викладачів, скандальних аудіозаписів, оприлюднених в Інтернеті, тощо. Інша група студентів висловлювалася на підтримку ректора, вважаючи акцію опонентів проплаченою, покликаною скомпрометувати добре ім’я університету.
12 березня на сайті вишу було розміщено звернення вченої ради та педколективу ПНТУ до міністра освіти і науки України, у якому йшлося про відсутність підстав для звільнення ректора університету, висловлювалися йому довіра і підтримка. В іншому повідомленні прес-служби університету йшлося про неконструктивну, на думку авторів, позицію народного депутата України Юрія Бублика.
– Очільник ПНТУ має захищатися не за спинами людей, а правовими методами – подати звернення до суду й правоохоронних органів. Останні мусять надати висновок щодо ідентичності аудіозаписів, які з’явилися в мережі Інтернет. Якщо їх справжність підтвердять, без сумніву, ректор повинен піти у відставку, – прокоментував ситуацію голова обласної ради Петро Ворона.
Народний депутат України Юрій Бублик оприлюднив депутатське звернення до обласної влади, Генеральної Прокуратури України, Міністерства освіти і науки, інших компетентних органів та до ректора ПНТУ з приводу незаконного звільнення викладачів і зловживання службовим становищем.

Світлана БОРИСЕНКО
Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Позиція Міністерства освіти і науки України

Позицію Міністерства освіти і науки України з цього приводу на офіційному веб-сайті відомства 12 березня висловив міністр Сергій Квіт. У заяві зокрема йдеться: “Міністерство освіти і науки України висловлює глибоку занепокоєність у зв’язку з висловлюваннями ректора Полтавського національного технічного університету Володимира Онищенка в аудіозаписі, поширеному в мережі Інтернет та в окремих телевізійних сюжетах. Слова ректора компрометують не лише його самого, а й увесь університет та систему української вищої освіти загалом.
Міністерство отримує численні звернення громадян з проханням вплинути на ситуацію, що склалася в Полтавському національному технічному університеті. Оскільки це – не перший скандал, пов’язаний з діяльністю ректора університету, ми вважаємо, що в такій ситуації найкраще, що він може зробити для збереження доброго імені університету, – добровільно написати заяву про звільнення.
Окрім того, МОН вже звернулось до правоохоронних органів з проханням надати відповідну правову оцінку діям та висловлюванням Онищенка В.О.”.

Валерій Головко: “Оцінку діям ректора ПНТУ дадуть правоохоронці”

Голова облдержадміністрації Валерій Головко висловив свою позицію з приводу скандальних подій навколо Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.
Йдеться не лише про затяжний конфлікт між ректором вишу Володимиром Онищенком та викладачами і студентами архітектурного факультету, а й про останні аудіозаписи, які з’явилися у ЗМІ, соцмережах та Інтернеті. Нагадаємо, що в аудіозаписах, оприлюднених в мережі анонімно, людина, голос якої схожий на голос ректора ПНТУ, лає декана гуманітарного факультету за те, що її студенти привіталися з ректором гаслом “Слава Україні!”. Варто згадати й інші моменти, де все той же “голос” не добирає слів, згадуючи Президента, його команду, учасників Революції Гідності.
“Особисто для мене скандал навколо найбільшого в Полтавській області університету вже давно переріс із професійної площини у політичну. Конфлікт між керівництвом вишу, студентами і викладачами негайно має бути вирішений на рівні Міністерства освіти і науки України та профільного комітету Верховної Ради, куди я вже направив відповідні звернення, – прокоментував Валерій Головко. – В ситуацію нарешті має втрутитися спеціальна комісія, провести службове розслідування, аудит, заслухати всі сторони конфлікту і прийняти відповідне кадрове рішення. Хоча найкращий вихід із ситуації, коли керівник вишу скомпрометував і себе, і університет, який очолює, – це покласти на стіл власноруч написану заяву про звільнення. Що ж стосується антиукраїнських висловлювань, то я дав доручення правоохоронним органам дати відповідну правову оцінку діям ректора”.

ОКІА “Новини Полтавщини”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.