Обережно: телефон у руках школяра

мало кого здивує, коли малий школярик із портфелем жваво щось обговорює по мобільному телефону. Можна зрозуміти батьків, які купують телефон, щоб мати постійний зв’язок із дитиною. Але це ще й потужне джерело високочастотного випромінювання.
За результатами експериментальних досліджень Інституту гігієни та медичної екології імені О.М.Марзаєва НАМН України, у людей, які часто і подовгу говорять по мобільному телефону, можливі порушення нервової, серцево-судинної, імунної та ендокринної систем. Адже у піддослідних тварин таке випромінювання спричиняло порушення поведінкових реакцій, а також біохімічних, цитологічних, імунологічних показників.
Доведено, що користування стільниковим зв’язком негативно впливає на статеву систему чоловіків і жінок. У активних користувачів утричі підвищується ризик виникнення злоякісних пухлин головного мозку. На думку вчених, також імовірні віддалені наслідки використання стільникового зв’язку, як, наприклад, хвороба Альцгеймера (через руйнування нервових клітин, що відповідають за пам’ять і здатність до навчання), депресивний синдром та схильність до епілептичних реакцій. А дитячий організм значно вразливіший, ніж організм дорослого, через менші розміри черепної коробки дитячий мозок поглинає на 50–70 відсотків більше енергії випромінювання.
Особливо небезпечні мобільні телефони для дітей віком до 14 років. Якщо користуватися телефоном більше 45 хвилин на день, починаються немотивовані головні болі, виникають проблеми з пам’яттю, дратівливість, погіршується зір. При цьому навушники часто не знижують, а, немов антени, утричі підсилюють шкідливу дію телефона. Виникає “синдром дратівливої слабкості” – примхливість, емоційна нестриманість та різкі зміни настрою. Медики рекомендують дітям до 14 років по мобільному телефону спілкуватися не довше      4 хвилин поспіль.
При цьому повністю забороняти дитині користуватися мобільним телефоном також не варто, щоб вона не відчула неповноцінності в колективі, не виглядала “білою вороною”. Але батьки мають пояснювати, що телефон – це передусім засіб зв’язку, він шкідливий при надмірному використанні, його не можна носити у кишенях поблизу життєво важливих органів. Мобільний телефон відволікає від навчання і псує зір. У житті слід надавати перевагу живому спілкуванню – так і цікавіше, й економніше.

Підготовлено за матеріалами наукової роботи “Вплив мобільного зв’язку на організм людини” учнів Полтавської ЗОШ №27. Керівник – учитель-методист
Світлана БОЖОК.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.