Передракові захворювання організм може “замовчувати”

Боротьба із злоякісними новоутвореннями є однією з найважливіших проблем охорони здоров’я України: зростає кількість злоякісних новоутворень, лікування є складним, із високим рівнем інвалідизації та летальності хворих. Злоякісні пухлини голови та шиї (в тім числі шкіри, очей та головного мозку) складають близько 5 відсотків випадків раку інших локалізацій.
Для виявлення передпухлинних захворювань і ранніх форм злоякісних пухлин необхідно під час профоглядів обов’язково обстежувати шкіру обличчя та шиї, губи, язик та слизову оболонку порожнини рота. Особливої уваги потребують тріщини, що тривалий час не гояться, виразки, пігментні плями та довгоіснуючі екзематозні висипання, бородавки, які активно ростуть, вузлики, ущільнення шкіри, особливо професійні кератози.
Якщо лікування впродовж 7–10 днів не дає ефекту, лікар зобов’язаний направляти хворих на консультацію до онколога. Лікування злоякісних новоутворень може бути успішним лише в тих випадках, коли воно проводиться на ранніх стадіях захворювання, а ще ефективніше воно на стадіях передракових змін. Пацієнти з передраковими захворюваннями ділянок голови та шиї можуть звертатися за медичною допомогою до стоматологів, ЛОР-спеціалістів, хірургів, дерматологів. У більшості випадків онкологічне захворювання має свою передракову історію. Яскравим свідченням цього є те, що більшість пацієнтів, яким було діагностовано рак, тривалий час мали хронічні недуги.
На жаль, більшість передракових захворювань на ранніх етапах свого зародження не проявляються жодними симптомами і довго розвиваються без будь-яких ознак. Проте не варто робити поспішних висновків – не кожне передракове захворювання переходить в онкологічне. Якісна діагностика та відповідне лікування відвернуть загрозу. Адже вчасне лікування є найефективнішою профілактикою онкологічних захврювань.
До факторів ризику, що сприяють передраковим захворюванням, належать генетична схильність, куріння, шкідливі умови праці (контакт з хімічними речовинами), нераціональне харчування, зловживання алкоголем, стреси, сидячий спосіб життя тощо. Здебільшого захворювання підступає у віці старше 50 років, проте може несподівано “наздогнати” і раніше.
Якщо раптом людина починає втрачати вагу, зникає апетит, підвищується температура, відбуваються зміни в аналізах, це має стати тривожним сигналом. Із такими симптомами слід негайно звертатися до лікаря, щоб виявити недугу якомога раніше або ж переконатися у відсутності онкопатології.

Юлія ПОЛУЯНОВА,
хірург лікувально-хірургічного відділення
КУ “Полтавський обласний центр стоматології – стоматологічна клінічна поліклініка”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.