Валерій ГОЛОВКО: “Нам необхідно навчитися жити у нових реаліях”

Голова облдержадміністрації Валерій Головко побував із робочою поїздкою в Кременчуці. Його супроводжували перший заступник голови ОДА Олег Пругло, перший заступник голови облради Володимир Марченко, народні депутати України Костянтин Жеваго і Юрій Шаповалов, перший заступник міського голови Кременчука Віктор Калашник. Як зазначив Валерій Головко, обласна влада спрямовує всі зусилля на те, щоб в умовах економічної кризи зберегти промисловий потенціал Кременчука, надати новий імпульс розвитку економіки міста.
– Від роботи підприємств Кременчука зараз залежить стан не тільки економіки Полтавщини, а й усього промислового сектора країни. У нас сьогодні немає іншої альтернативи, ніж об`єднати зусилля і консолідуватися, – наголосив він.
Перш ніж провести нараду з господарським активом міста, Валерій Головко ознайомився із промисловими потужностями провідних підприємств: ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”, ПАТ “АвтоКрАЗ”, ПАТ “Кременчукм’ясо”. Усе побачене в цехах приємно вразило керівника області, тож під час наради він оцінював виступи керівників із позицій реального стану справ.
– Наш регіон є перспективним і привабливим для інвестицій, ми маємо працювати, щоб залучати надходження фінансів, – наголосив голова ОДА під час вступного слова.
Про готовність розвивати вітчизняну економіку говорили й керівники підприємств, висловлювали сподівання, що у цьому їх підтримає як обласна влада, так і уряд країни.
Зокрема голова правління ПАТ “КВБЗ” Анатолій Шабала зазначив: “У нас є вся лінійка транспорту соціального призначення, крім електричок. В Україні – 18 вагонобудівних підприємств, натомість 65 відсотків продукції, яку виготовляють в Україні, – це продукція КВБЗ. Відповідно до рейтингу із 48 вагонобудівних підприємств СНД Крюківський вагонобудівний завод посідає п’яте місце. Водночас минулий фінансовий рік завод завершив зі збитками. Однією з причин цього є скасування Росією сертифікатів на нашу продукцію. Ще одна причина – замороження державою більше мільярда гривень – це переплати податку на прибуток і неповернення ПДВ. Як наслідок, податки до міського бюджету зменшилися до 30 мільйонів гривень, тоді як 2013 року вони становили близько 70 мільйонів. Відрахування до Держбюджету теж скоротилися майже у шість разів – до 170 мільйонів гривень. Рівень заробітної плати на заводі за рік зменшився на 20 відсотків, не враховуючи інфляцію. Найсумніше те, що висококласні фахівці їдуть працювати за кордон. Якщо так буде й далі, то нам доведеться закуповувати імпортну продукцію”. Виходом із такої ситуації він бачить орієнтацію на внутрішній ринок і державну підтримку: “Запас міцності у нас залишився дуже невеликий. Необхідно, щоб держава розрахувалася з нами. Якщо ми говоримо про консолідацію, то сподіваємося, що вона відбудеться і з боку міської влади, і з боку обласної держадміністрації”, – резюмував голова правління ПАТ “КВБЗ”.
– Завод готовий виконати будь-яке державне замовлення, однак у грудні ми не змогли цього зробити через постійні відключення електроенергії. Такого нахабного відключення ще ніколи не було, доводилося зливати лиття в ями. За це має хтось відповідати. Іншою болісною для підприємства проблемою є те, що деякі структури України, у тому числі й області, продовжують купувати російську та іншу імпортну техніку, ігноруючи вітчизняну, – зазначив голова правління ПАТ “АвтоКрАЗ” Роман Черняк.
Сповненим особливої тривоги був виступ заступника голови правління Кременчуцького сталеливарного заводу Ростислава Дуброва. Це підприємство фактично збанкрутувало й максимально скорочує працівників.
Валерій Головко оприлюднив власне бачення виходу промислових гігантів із кризової ситуації. По-перше, це підтримка вітчизняного виробника, забезпечення внутрішнього ринку України товарами, які виробляють підприємства країни. По-друге, на рівні області необхідно сформувати перелік вітчизняних товарів, які б промислові підприємства могли запропонувати для внутрішнього ринку. Задля цього в облдержадміністрації планується створити моніторингову групу із представників цих підприємств і профільних міністерств.
– Нам необхідно навчитися жити в нових реаліях, – наголосив Валерій Головко. – Також ми повинні мінімізувати закупівлю імпортних складових вітчизняних товарів і якомога активніше залучати українських виробників.
Валерій Головко зазначив, що готовий підтримувати будівництво нових підприємств. Зокрема проект будівництва Біланівського ГЗК він назвав абсолютно реальним та, опираючись на висновки міжнародної агенції МАГАТЕ, безпечним.
– Біланівський ГЗК – це 1800 робочих місць, а також 31 тисяча робочих місць на суміжних підприємствах. І вже цього року передбачається залучення 120 мільйонів доларів інвестицій, – наголосив він. – Якщо ми прагнемо бути європейською державою, то маємо довіряти міжнародним інституціям, у тому числі й екологічним.
Валерій Головко відвідав госпіталь інвалідів війни, де зустрівся з пораненими бійцями, котрі повернулися з буремного Сходу. Серед них – і волонтер Ірина Митрофанова. Вона напередодні отримала контузію під час евакуації пораненого бійця з Донецького аеропорту. Голова ОДА поклав квіти до скульптурної композиції, яку встановили на честь загиблого міського голови Кременчука Олега Бабаєва в Жовтневому сквері.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.