“Христос охрещується! У річці Йордань!”

Свято Хрещення Господнього, або, як називають його в народі, Йордана чи Водохреща, полтавці зустріли велелюдно. Сотні містян прийшли освятити воду біля Свято-Успенського собору, на полтавському водозаборі №1, а також чимало виявили бажання зануритися в освячені води річки Ворскли на першому міському пляжі.
– День Хрещення Господнього – останнє із трьох свят Різдвяного циклу. Вода освячується, набуває особливих властивостей – видимих і невидимих: не псується й зберігає свіжість та діє на душі людей, освячуючи їх та навертаючи до добра, очищуючи й зміцнюючи в боротьбі зі злом у собі й навколо, – розповів про свято архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір. – Щороку більше українців відзначають Хрещення Господнє по-особливому, хоча й не завжди по-церковному. Спочатку вода має освятитися, людина мусить прийти до храму, помолитися. Момент богослужіння й молитви не можна ігнорувати, не зводити святкування лише до занурення, важливо пам’ятати про духовну складову. Освячення води на Ворсклі ми провели вперше, сподіваємося, це стане гарною традицією, яку будемо підтримувати й надалі. До речі, у цей день прийнято вітатися особливим висловом: “Христос охрещується! У річці Йордань!”
Чимало полтавців прийшли скупатися у Ворсклі, оздоровитися фізично й духовно. Пильно стежили за дотриманням порядку й правил техніки безпеки працівники УДСНС та УМВС Полтавщини, поруч на березі лікарі були готові за потреби надати медичну допомогу.
SAM_0446Підтримав традицію купелі на Хрещення Господнє у Ворсклі голова облдержадміністрації Валерій Головко. Для цього він скористався обідньою перервою на роботі.
– Це велике християнське свято символізує очищення й водночас прийняття віри – у власні сили, сили держави й нації, а також загартування. Нині я скупався вдесяте, отримав колосальне задоволення. Вірю, що на Водохреще вода набуває цілющих властивостей, бо після купання в ній практично не хворієш, гартуєшся морально і духовно. Хотілося, щоб у 2015-му це свято символізувало для країни утвердження віри, перемоги і зміцнення держави, – зазначив голова обласної ради Петро Ворона.
Чимало вірян прийшли освятити воду на полтавський водозабір №1, де вчотирнадцяте поспіль здійснив обряд хрещення митрополит Полтавський і Миргородський УПЦ Филип. Він привітав присутніх зі святом і наголосив, що всі молитви церкви нині – за мир, спокій і злагоду в країні.
– Наше суспільство втомилося від невтішних новин із буремного Сходу, повідомлень про чергові смерті військовослужбовців і мирних жителів. Усі ми чекаємо миру, що завжди був притаманний Україні та її народу. Хай Господь благословить усіх нас і пошле нам розум, терпіння, підтримку і мудрість, – відзначив Владика Филип.
Біля Свято-Успенського собору розгорнулася шоста за ліком святкова ярмарка, організована волонтерами Полтавського батальйону небайдужих на підтримку вітчизняних бійців. Протягом заходу вдалося зібрати 24 тисячі 228 гривень. Їх витратять на найнеобхідніше – маскувальні халати й сітки, теплі речі й продукти харчування. Родзинкою акції стала польова кухня. Присутні мали змогу скуштувати страви, які їдять українські бійці на фронті. Отримані кошти волонтери польової кухні спрямують на придбання спеціальних вакуумних пакетів для зберігання їжі. Активісти вкотре закликали громаду долучатися до їхніх ініціатив та підтримувати українських військовослужбовців.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.