Прийнято обласний бюджет і Стратегію розвитку Полтавщини

Головним підсумком пленарного засідання 26-ї позачергової сесії обласної ради шостого скликання, що відбулося у Полтаві, стало прийняття важливих регіональних документів. А саме: обласного бюджету на 2015 рік, Стратегії розвитку Полтавської області на період до 2020 року та Програми економічного і соціального розвитку краю на поточний рік. Вів засідання голова обласної ради Петро Ворона (фракція УДАР). У роботі сесії взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Перед початком розгляду питань Петро Ворона вручив Почесну грамоту обласної ради депутату Володимиру Ковалю (депутатська група “Європейський вибір”).
Депутати прийняли без обговорення (оскільки опрацьовували на спільних засіданнях постійних комісій) зміни до показників обласного бюджету на 2014 рік за рахунок трансфертів з Державного бюджету. Йдеться про те, що області зменшується обсяг субвенції з Держбюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення, яка виникла через невідповідність фактичної їх вартості тарифам, що затверджувалися або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування, в сумі 77,9 мільйона гривень.
Проект обласного бюджету на 2015 рік представив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Павло Кропивка. Доходи обласного бюджету без врахування дотацій, субвенцій та власних надходжень бюджетних установ визначені у загальній сумі 565 мільйонів гривень, або на 220 мільйонів менше фактичних надходжень минулого року. Загальний обсяг дохідної частини пропонується в сумі 3 мільярди 679 мільйонів гривень.
Депутати активно обговорювали проект головного кошторису регіону. Олександр Масенко (КПУ) зазначив, що, виходячи з інтересів громади, не треба було б затверджувати такий документ, а вимагати від уряду, скажімо, залишити в області певний відсоток коштів за користування надрами, і заявив, що за такий бюджет голосувати не буде. Віктор Скочко (“Європейський вибір”) теж зауважив, що свій голос не віддасть, бо не мав змоги детально ознайомитись із показниками бюджету, взяти участь у його обговоренні – на спільні комісії його не запрошували. Головуючий відповів, що запізнілий дзвінок депутату – недопрацювання апарату облради, але інформація про засідання комісій була на офіційному сайті, депутати приїздили й обговорювали бюджет. Доповідач погодився, що часу на обговорення цифр справді було мало, проект бюджету готувався в стислі терміни. Анатолій Шкарбан (“Європейський вибір”) відзначив: міг би погодитись, що мало часу було на обговорення, але потрібно розуміти, в який складний період відбувається бюджетний процес. Він вніс пропозицію організувати виїзне засідання профільної комісії обласної ради на Козельщинських очисних спорудах, вивчити стан цього об’єкта, використання виділених бюджетних коштів. І взагалі проінспектувати всі об’єкти, куди спрямовувалися бюджетні кошти та роботи на яких перебувають у стадії завершення.
DSC_0290Міський голова Лубен Олександр Грицаєнко порушив проблему інвалідів – ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, яких у місті над Сулою проживає чимало. Держбюджет нинішнього року вдарив по них найбільше, зменшивши пільги й передбачивши оподаткування пенсій. Він передав головуючому відповідного листа від керівників чорнобильських організацій і вніс пропозицію через обласні заклади охорони здоров’я виділити більше коштів на медичне забезпечення цієї категорії громадян.
Валерій Капленко (“Совість України”) запропонував колегам підтримати проект фінансового документа, аби Полтавщина могла розвиватися, маючи власний бюджет. Також загострив увагу на проблемі недосконалості нових законодавчих норм сплати єдиного соціального внеску – деякі з них виключають одна одну і не можуть бути виконані одночасно. Це “б’є” по агроформуваннях, які чесно й сумлінно сплачували заробітну плату працівникам і внески державі, наголосив він. І запропонував терміново розглянути проблему на профільній комісії та звернутися до Верховної Ради України з цього приводу. На запитання депутата відповіли голова ОДА Валерій Головко і в.о. начальника головного управління Державної фіскальної служби в Полтавській області Василь Храмов. Зокрема зазначалося. що в законі про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування справді є перекоси, але він спрямований на легалізацію оплати праці, й деякі перехідні норми діятимуть лише рік. Пролунала пропозиція запросити на засідання комісії обласної ради народних депутатів України від Полтавщини, які працюють в аграрному комітеті парламенту, з тим, щоб вони ініціювали внесення змін у закон.
Депутат Степан Бульба (СПУ) висловив побоювання, що обласний бюджет може бути не прийнятий на поточній сесії. Він зазначив, що пропонований для затвердження документ гірший, ніж торік, незбалансований, деякі депутати детально не поінформовані про порівняльні цифри. Він запропонував заслухати в сесійному залі головних розпорядників бюджетних коштів по галузях і керівників міст та районів, аби депутати могли поставити питання щодо розподілу, освоєння коштів. На це у залі зазначили, що розпорядників заслуховували на комісіях.
Проект обласного бюджету був поставлений на голосування і прийнятий 70 голосами “за”.
Стратегію розвитку Полтавської області на період до 2020 року, яка не була прийнята на попередній сесії, представив перший заступник голови ОДА Олег Пругло. Він зазначив, що пропозиції, внесені депутатами, враховані. 28–30 січня робоча група розроблятиме тактичні завдання Стратегії, тому запрошуються всі, хто хоче внести свою лепту в розвиток області. Депутати Лев Жиденко (“Європейський вибір”), Діонісій Каплін (та ж сама група), Олег Овчарь (“Батьківщина”), Анатолій Шкарбан підтримали прийняття документа в доопрацьованому вигляді. Також була внесена поправка про розширення видобутку газу на Полтавщині на базі одного з комунальних підприємств. Валерій Головко наголосив: стратегічні цілі визначені, тож усім мешканцям пропонується не бути байдужими, висловлювати своє бачення перспектив розвитку краю. 71 голосом “за” Стратегія була затверджена. Депутати прийняли також Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на поточний рік.
На сесії обласної ради були схвалені питання розвитку галузі охорони здоров’я: Проект Світового банку “Поліпшення охорони здоров’я на службі людей” на 2015–2019 роки та Порядок забезпечення препаратами інсуліну за рахунок цільових видатків обласного бюджету централізованих заходів з лікування хворих на цукровий діабет у 2015 році. Доповідав з цього приводу директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. Зокрема Проект Світового банку прийнятий у загальній сумі 41 мільйон доларів США та співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі 10 відсотків загальної суми. Передбачає створення умов для підвищення профілактики захворювань, формування у людей працездатного віку відповідального ставлення до свого здоров’я, оснащення робочих місць у медустановах новим обладнанням тощо. Запитання поставили депутати Анатолій Шкарбан і Микола Хоменко (“Промисловці Полтавщини”), зокрема, про розподіл коштів інвесторів по районах і територіальних громадах та реконструкцію обласного кардіологічного диспансеру.
Сесія підтримала депутатські запити до облдержадміністрації Олександра Іваніни (“Єдність”) щодо пропозицій у сфері перевезень і Степана Бульби стосовно звернень працівників дитсадків і закладів культури Миргородського району.
У “Різному” депутат Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”) порушив проблему прогулів частиною депутатів засідань обласної ради. Віктор Скочко, Микола Хоменко, Олександр Іваніна та громадський активіст Олег Підгорний говорили про взаємовідносини депутатів і представників громадських організацій. Часто трибуна ради стає місцем для взаємних образ, тоді як потрібно шукати шляхи до конструктивної роботи і не забувати, що зал засідань обласної ради – місце праці депутатів. Валерій Головко зазначив, що його робота прозора, кабінет відкритий і він готовий до співпраці з громадськістю. Аби досягти позитивних результатів, потрібно працювати в рамках закону, а якщо просто збурювати суспільство, то це вже інше, наголосив він, і не треба плутати патріотизм з дестабілізацією і провокаціями. Міський голова Пирятина Олексій Рябоконь акцентував увагу на проблемах фінансування міськими радами малих міст об’єктів соціальної інфраструктури. Ніякого поліпшення для міст районного підпорядкування, селищ і сіл не відбулося, зазначив він, бюджети міст просто обдирають. Бюджетна політика проводиться непрозоро, пропонуються трансферти, які вимагають скоротити персонал дитсадків і припинити ремонти закладів. Він запропонував обговорити ці проблеми окремо керівникам міст і районів.
Присутні в сесійному залі вшанували пам’ять загиблих у трагедії під Волновахою і всіх, хто загинув від рук терористів на Сході України, хвилиною мовчання.
В інтерв’ю для журналістів по завершенні сесії голова обласної ради Петро Ворона прокоментував її роботу:
– Ми прийняли головний фінансовий документ області. Сьогодні ми можемо говорити, що основні напрямки нашого бюджету збалансовані. Хочу відзначити, що депутати обласної ради виявили громадянську мужність і зрілість, більшістю голосів прийнявши бюджет. Щодо єдиного соціального внеску, найближчим часом проведемо комісію і передамо народним депутатам від Полтавщини – Тарас Кутовий очолює аграрний комітет, Олег Кулініч входить до цього комітету. Думаю, будуть внесені відповідні зміни.
– Вважаю, сесія пройшла бездоганно, і це ознака того, що ми спромоглися в найкоротший термін донести до громадськості й депутатів проект бюджету області на 2015 рік, – відзначив голова облдержадміністрації Валерій Головко. – Розумію, що в стислі терміни не можна його ретельно вивчити, але наступні сесії скорегують той план, який ми запропонували, а депутати затвердили на сесії обласної ради.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.