“Есе без слова” про Григорія Ксьонза

У  Духовно-культурному центрі Свято-Успенського кафедрального собору відбулася презентація фільму “Есе без слова” виробництва ОДТРК “Лтава”. Автор сценарію та режисер – Анастасія Гладка, автор проекту з ушанування пам’яті художника, іконописця Григорія Ксьонза – Сергій Козлов.
У фільмі, який приурочений до 140-річчя від дня народження митця, автор сценарію намагалася відшукати зерно майстерності глухонімого Григорія Ксьонза. Вона побувала у рідних місцях майстра-самородка на Миргородщині, помилувалася пейзажами, які так любив митець, відвідала село Токарі Лохвицького району, де поховано художника, і спілкувалася з першовідкривачем творчості Григорія Ксьонза – дослідником народного мистецтва, колишнім директором Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка Кімом Скалацьким.
– Це есе без слів не лише Григорія Ксьонза, а й моє. Готувалася до фільму місяць. Зробила єдина постановку: дія відбувалася у покинутому кадетському корпусі, знайшла художника, який мав схожу зовнішність із Григорієм Ксьонзом. Надзвичайно складно було дібрати музику, адже намагалася передати почуття, внутрішній світ глухонімого майстра, – розповіла автор сценарію та режисер “Есе без слова” Анастасія Гладка.
Глядачі насолоджувалися переглядом фільму в залі, де проходить Всеукраїнська виставка картин Григорія Ксьонза із приватних збірок колекціонерів. На презентації “Есе без слова” побували архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП владика Федір, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський, представники обласної організації УТОГ.
– “Есе без слова” – дуже емоційний фільм. Під час перегляду мені, мабуть, вдалося зазирнути у душу Григорія Ксьонза, дізнатися про його життєві цінності, – наголосив владика Федір.
Нині творчість Григорія Ксьонза відома у Польщі, Німеччині, Італії, Канаді. В Україні зберігається близько 320 його картин, за кордоном – понад 60.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.