Часткова мобілізація – четверта хвиля

Нині декілька тисяч громадян з Полтавської області, мобілізованих у 2014 році, у надважких умовах виконують обов’язки в зоні проведення антитерористичної операції на Сході України. Перебуваючи під постійними артобстрілами, борячись з екстремальними погодними умовами, вирішуючи побутові питання, пов’язані з проживанням у польових умовах, вони героїчно, не шкодуючи власного життя, стримують атаки терористичних угруповань, не допускаючи їх до інших областей України.
Плануючи військову операцію на Сході й Півдні України, ворог провів ряд масштабних заходів із деморалізації Збройних сил України. Місцевих громадян підбурювали до блокування КПП військових частин, перекриття руху військових колон, проводилася “робота” з батьками солдатів, щоб вони вмовляли синів не виконувати свій обов’язок, ряд інших провокаційних заходів. Відбувалася спланована ворожими спецслужбами інформаційна атака на військових.
Зважаючи на те, що всі попередні роки в армії шаленими темпами скорочувалася чисельність як особового складу, так і озброєння, а здійснити призов у складних суспільно-політичних умовах неможливо, вважалося, що чинити опір буде нікому і повториться кримський сценарій подій. Але наперекір усьому в державі з березня 2014 року були оголошені та проведені три етапи часткової мобілізації. Військові комісаріати, незважаючи на скорочення, спромоглися доукомплектуватися особовим складом та провести відбір громадян за необхідними військовими спеціальностями. Значна кількість громадян прибула до військкоматів добровільно, керуючись покликом серця й усвідомленням, що війну потрібно зупинити там, де її розв’язав агресор. На таку самовідданість нашого народу, готовність до самопожертви та захисту Вітчизни не розраховували спецслужби агресора. Уклавши величезні фінансові ресурси в інформаційну війну, “промивання мізків”, створення таких проектів, як “Малоросія”, “Захист російськомовного населення” та інші, наші північні сусіди сподівалися легко загарбати нові території. Але вони жорстоко прорахувалися.
Водночас проведення мобілізаційних заходів потребувало не лише матеріально-технічної, а й законодавчої бази. Тому оперативно приймалися зміни до законів, якими надано пільги призваним за мобілізацією громадянам: збереження середньої заробітної плати, робочого місця; ненарахування відсотків по кредитах; надання статусу учасника бойових дій; виділення земельних ділянок; введення відповідного грошового забезпечення; створення системи компенсацій та виплат при загибелі та пораненні учасників АТО тощо. Комунальні, державні структури, великий та малий бізнес всіляко сприяли в питаннях мобілізації автомобільної техніки. Сотні одиниць цивільної техніки, а саме КрАЗи, КамАЗи, автобуси, машини швидкої допомоги та інші, прибули в зону проведення антитерористичної операції.
Уся Україна, в тому числі й Полтавська область, опікується матеріальним забезпеченням наших військових. При органах виконавчої влади й місцевого самоврядування працюють відповідні фонди допомоги, громадяни об’єдналися у групи, розвинувся волонтерський рух.
Саме завдяки підтримці громади колишні механізатори, менеджери, вчителі, бізнесмени й бухгалтери стали справжніми військовими професіоналами, яких поважають співвітчизники й бояться терористи, сепаратисти, “казаки” та інші незаконні формування. Втім агресор не відмовився від своїх загарбницьких планів. Саме тому керівництво держави прийняло рішення у січні 2015 року оголосити четверту хвилю мобілізації. Зокрема на засіданні РНБО Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко зазначив, що з метою проведення планової заміни військовослужбовців, які тривалий час виконують бойові завдання в зоні АТО, зараз нарощується угруповання військ і сил для відбиття можливого відкритого вторгнення регулярних військ. Постає необхідність проведення в 2015 році циклу часткових мобілізацій. Плануючи подальшу мобілізацію, безумовно, треба врахувати всі помилки, які були під час попередніх мобілізацій.
20 грудня 2014-го секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що мобілізація у 2015 році пройде в три етапи і триватиме з січня по серпень. Перший етап почнеться 20 січня і триватиме 90 днів, другий – орієнтовно з квітня і триватиме 60 днів, третій етап розпочнеться з червня і також триватиме упродовж 60 днів. У зв’язку з тим, що Збройні сили України постійно отримують відновлену, зняту з тривалого зберігання техніку та новітні зразки озброєння, під час мобілізації призову підлягатимуть танкісти, артилеристи, десантники, піхотинці, зв’язківці, ремонтники, водії БТР, БМП, механіки різних систем озброєння, фахівці з питань логістики, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного захисту тощо. Як і раніше, посилена увага буде приділятися тим, хто безпосередньо брав участь у бойових діях, і тим, хто має професійні навички виконання бойових завдань, та громадянам, які у добровільному порядку (не чекаючи повістки) прибудуть до військкоматів з бажанням призватися на службу чи укласти короткостроковий контракт.
Усі громадяни, призвані за мобілізацією, будуть направлені до навчальних центрів Збройних сил України, де пройдуть початкову військову підготовку, а фахівці з окремих спеціальностей – навчання при вищих навчальних закладах Міністерства оборони України. Навчання мобілізованих триватиме від 25 діб, після чого вони пройдуть бойове злагодження у складі своїх підрозділів.
Мобілізація потрібна, по-перше, для створення міцного резерву, по-друге, для заміни особового складу, який уже тривалий час несе службу. Нова хвиля мобілізації буде проводитися з урахуванням досвіду минулої, аби уникнути допущених помилок та прорахунків, наголосив міністр оборони України, генерал-полковник Степан Полторак.
За словами глави вітчизняного оборонного відомства, до мобілізації будуть залучатися перш за все військовослужбовці запасу, адже армії потрібен добре навчений резерв. Тільки після закінчення навчання, забезпечення оснащенням, зброєю, технікою та амуніцією мобілізовані будуть відправлені для виконання завдань, зазначив генерал-полковник Степан Полторак.
Відповідно до законів України “Про військовий обов’язок і військову службу” та “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію призову за мобілізацією” призову за мобілізацією підлягають військовозобов’язані, не заброньовані за народним господарством, придатні за станом здоров’я та морально-діловими якостями до військової служби, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, а також молодший та старший офіцерський склад віком до 60 років.
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: заброньовані на період мобілізації за органами державної влади, підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії); чоловіки, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей віком до 18 років (такі громадяни можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди тільки за місцем проживання); військовозобов’язані жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі громадяни можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання); військовозобов’язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею 23 років; усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання); зайняті постійним доглядом за особами, які цього потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд; інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.
Призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.
Громадяни, яким надійшли повістки, мають негайно прийти до військового комісаріату та після відповідних заходів відбору бути готовими відбути до війська.
Військові комісаріати готові до призову свідомих, патріотично налаштованих громадян, які розуміють необхідність захисту незалежності та територіальної цілісності держави, недопущення розповсюдження військових дій на мирні території України, захисту своїх рідних і близьких людей та домівок.

Борис ПАВЛОВ
Військовий комісар Полтавського обласного військового комісаріату, полковник

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.