Розглянуто проект обласного бюджету-2015

На спільному засіданні президії обласної ради і постійної комісії обласної ради з питань бюджету та управління майном розглянуті питання, внесені до проекту порядку денного позачергової двадцять шостої сесії обласної ради. У роботі засідання взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, голова облдержадміністрації Валерій Головко, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, перший заступник голови ОДА Олег Пругло, заступник голови облради Володимир Микійчук, керівники структурних підрозділів, представники громадськості.
Відповідно до порядку денного депутати розглянули питання про обласний бюджет на 2015 рік. За інформацією директора департаменту фінансів облдержадміністрації Павла Кропивки, формування показників обласного бюджету 2015 року здійснено на основі податкової реформи та реформи міжбюджетних відносин, побудованих на принципах децентралізації фінансів та зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування.
Як доповів Павло Кропивка, доходи обласного бюджету на 2015 рік визначено у сумі 3 мільярди 679 мільйонів гривень, у тому числі трансферти від органів державного управління складають 2 мільярди 992 мільйони гривень. Доходи бюджету (без врахування дотацій, субвенцій та власних надходжень бюджетних установ) на 2015 рік визначено у сумі 564,9 мільйона, на 220,2 мільйона (28%) менше фактичних надходжень за 2014 рік.
Найбільшою складовою доходів обласного бюджету є податок на доходи фізичних осіб – 64,6% від доходів загального фонду. Прогнозні надходження податку – 364,6 мільйона. В порівнянні з обсягом фактичних надходжень за 2014 рік це менше на 254,4 мільйона, або 41%, за рахунок зменшення нормативів відрахувань з 25% до 15%.
Обсяг надходжень екологічного податку планується у розмірі 73,2 мільйона гривень. Рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин у 2015 році до обласного бюджету очікується в обсязі 52,9 мільйона гривень – на 43,3 мільйона (45%) менше фактичних надходжень за минулий рік. При прогнозуванні надходжень врахована норма законодавства щодо зменшення зарахування до обласного бюджету рентної плати за видобуток корисних копалин загальнодержавного значення з 50% до 25%.
Видатки обласного бюджету на 2015 рік плануються з ростом на 371,6 мільйона, або на 11,2 %, в порівнянні з затвердженими показниками 2014 року. Бюджет розвитку становить 98,4 мільйона.
Обговорюючи питання, депутати заслухали інформацію головних розпорядників коштів щодо капітальних видатків по галузях. На реконструкцію приміщень і придбання медичного обладнання для обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського, обласної дитячої лікарні, онкологічного та кардіологічного диспансерів, обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф передбачено 32,8 мільйона гривень, на проведення ремонтно-будівельних робіт у закладах освіти обласного підпорядкування – 5,5 мільйона, придбання обладнання та капремонти обласних установ системи соціального захисту – 3,6 мільйона.
Доповідач відзначив, що вперше за рахунок фінансового ресурсу обласного бюджету районним бюджетам передається інша дотація для вирішення їхніх невідкладних проблемних питань в обсязі 30 мільйонів гривень. Розподіл здійснений пропорційно чисельності населення відповідних адміністративно-територіальних одиниць.
Місцевим бюджетам області з Державного бюджету передбачаються субвенції на соціальні виплати населенню на загальну суму 1895,7 мільйона гривень, що більше проти минулого року на 267,8 мільйона, або на 16,5 відсотка, у тому числі на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам тощо. Після детального обговорення депутати підтримали проект обласного бюджету на 2015 рік.
***
Відбулося спільне засідання постійних комісій обласної ради, на якому розглянуті питання найближчої сесії. Провів засідання голова обласної ради Петро Ворона.
Депутати підтримали внесення змін до показників обласного бюджету на 2014 рік за рахунок трансфертів із Державного бюджету. Присутні розглянули проект обласного бюджету на нинішній рік. Як зазначив директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка, обсяг доходів загального фонду (без врахування міжбюджетних трансфертів) складає 564,4 мільйона гривень, що на 191,1 мільйона (25,3%) менше фактичних надходжень за минулий рік. Обсяг доходів спеціального фонду (без врахування власних надходжень бюджетних установ) прогнозується у сумі 519,6 тисячі гривень. Видатки обласного бюджету на 2015 рік плануються в обсязі 3679,2 мільйона гривень. Проектом установлено обсяг резервного фонду обласного бюджету в сумі 13 мільйонів гривень.
В обговоренні питання взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, депутати Юрій Муха, Михайло Стеценко, Іван Гальченко, Степан Бульба, Анатолій Шкарбан, Юрій Кривошеєв, Микола Перепелиця, Володимир Оніщенко, голова Карлівської районної ради Петро Світлик, голова Полтавської районної ради Василь Степенко, інші учасники засідання. Проект рішення «Про обласний бюджет на 2015 рік» постійні комісії підтримали та рекомендували внести на розгляд сесії.
Під час розгляду питання про Стратегію розвитку Полтавської області на період до 2020 року депутат Лев Жиденко вніс пропозицію передбачити одним із стратегічних завдань диверсифікацію джерел електричної енергії, Анатолій Шкарбан – збільшити відсоток дошкільних навчальних закладів у сільській місцевості. Відтак проект названої Стратегії депутати схвалили.
Також у ході засідання депутати розглянули та підтримали проект Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2015 рік.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.