Вибаглива красуня

 “Мені подарували бегонію, а я про цю рослину нічого не знаю. Де розмістити вазон з квітами, схожими на троянди? Як часто поливати і підживлювати? Коли і в який ґрунт потрібно пересаджувати? Підкажіть, будь ласка…”
Ірина ПАНТЕЛЕЙМОН.
м. Полтава.
На запитання читачки відповідає квітникарка Ольга ВАСИЛЬЄВА:
– БЕГОНІЯ кімнатна набуває популярності серед квітникарів. Це й не дивно, адже своїми яскравими квітами, схожими на троянди, вона здатна зачарувати кого завгодно. До речі, мало хто знає, що свою назву рослина отримала від імені губернатора Гаїті, колекціонера рідкісних рослин Мішеля Бегона. У Європі вперше з’явилася у ХVIII столітті. Сьогодні нараховують більше тисячі видів цієї рослини, а сортів і гібридів – понад дванадцять тисяч. У природних умовах бегонія поширена в тропіках і субтропіках Америки, Південно-Східної Азії, Африки і на острові Мадагаскар.
У домашніх умовах рослина найкраще почувається на вікнах, які виходять на південно-західну або південно-східну сторони. Але слід оберігати її від прямого впливу сонячних променів, адже навіть короткочасне потрапляння їх на листя й квіти призведе до значних опіків. З іншого боку, надто затіняти її теж не варто, бо в такому випадку вона буде постійно тягтися до світла й деформуватися. Тож аби уникнути витягування, горщик із рослиною потрібно періодично повертати, але ні в якому разі не переставляти в інше місце.
У кімнаті, де не вистачає світла, занижена вологість або ж холодно чи надто жарко, квітів на бегонії можна й не дочекатися. Для нормального розвитку рослини потрібна температура в межах 17–20 градусів тепла. Як і багато кімнатних рослин тропічного походження, бегонія потребує підвищеної вологості повітря. Але якщо її й обприскувати, то тільки способом дощування, бо ж при потраплянні води на листки на них можуть з’являтися коричневі плями. Взимку в кімнаті, де ростуть бегонії, треба прикривати вологою тканиною радіатори.
Влітку поливати бегонію потрібно рясно, до виходу води з дренажних отворів у вазоні. Наступне “напування” слід робити не раніше, ніж коли верхній шар ґрунту в горщику просохне на 2–3 см. Узимку поливати слід менше, але теж регулярно.
Підживлювати ці вибагливі рослини краще комплексними мінеральними добривами, але робити це дуже обережно, зокрема – меншу концентрацію добрива у воді, ніж зазначено в інструкції. Влітку підгодовувати рослини слід раз чи двічі на місяць, а взимку залишити їх у стані спокою. У період цвітіння раз у два тижні можна застосовувати рідке комплексне добриво для квітучих кімнатних рослин. Наприкінці жовтня бегонія припиняє цвітіння. У цей час краще зменшити полив, якщо листя буде жовтіти – взагалі припинити його.
При надмірному поливі й високій вологості повітря кімнатна бегонія часто хворіє. У таких випадках рослину вражає сіра гниль чи борошниста роса. Перша з’являється, коли недостатньо світла і тепла, а друга – при перепадах температури і, навпаки, недостатньому поливі. Якщо листя бегоній жовтіє, причина – в слабкому освітленні або неправильному поливі; стає коричневим – у підвищеній вологості повітря; обпадають бутони – у надто мокрому ґрунті.
Найчастіше бегонію вражають такі шкідники, як павутинний кліщ і тля. Ушкоджені рослини втрачають свій зовнішній вигляд, і лікувати їх дуже складно, тому найкращий спосіб – профілактика. Та якщо так трапилось, то для боротьби з хворобами чи шкідниками бегонію необхідно переселити в світле місце з нижчою, ніж зазвичай, вологістю, пошкоджене листя – зрізати й обробити кімнатну рослину відповідними хімпрепаратами.
Пересаджувати молоді рослини потрібно щороку навесні (на початку березня), а дорослі, за необхідності, коли коріння вже не поміщатиметься в горщику, – раз у два роки. Для цього слід приготувати суміш: одну частину грубозернистого піску й по дві – торфу та листкової землі (є спеціальні субстрати для бегоній). Вибирати горщик потрібно за розміром бульби, щоб у результаті верхня її частина була трохи прикрита землею.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.