Свіжі огірочки – цілий рік

Не біда, що за вікном мороз і віхола – на підвіконні у звичайних квіткових горщиках підростають свіжі огірочки. До речі, підвіконна грядка – це також можливість для тих, у кого немає землі, щоб вирощувати овочі власноруч.
Огірок не так уже й важко виростити в теплих приміщеннях, де температура не опускається нижче 20°С, наприклад, на підвіконні, балконі або лоджії. Одна з головних умов успіху вирощування цієї культури в домашніх умовах – вдалий вибір сортів чи гібридів. Найкращі – це партенокарпічні гібриди, тобто ті, що не вимагають запилення. Можна вирощувати й частково партенокарпічні гібриди Кукарача, Зозуля, Манул, Квітневий. Великим успіхом у овочівників користується аматорський сорт Кімнатний Ритова. Це – розлогі, прекрасно пристосовані до кімнатних умов рослини, на яких зазвичай достигає рясний урожай. Якщо насіння висіяти в грунт на початку грудня, то перші плоди достигнуть наприкінці лютого.
Під культуру огірка у домашніх умовах використовують поживний ґрунт. Для цього з осені заготовлюють суміш, що складається з дернової землі й перегною в рівних частинах або, як варіант, 3:1. На відро суміші додають 2 склянки деревного попелу, по 5–6 г азотних, калійних і фосфорних добрив і по 20–60 г вапна. Все ретельно перемішують і зберігають в поліетиленових мішечках. Головна умова – грунт має бути пухким.
Насіння на розсаду висаджують у горщики діаметром не менше 10 см. Його перед посівом калібрують, тобто заливають п’ятивідсотковим розчином кухонної солі. Насінини, які залишаться плавати на поверхні, слід викинути, а ті, що осядуть на дно, ретельно промити, протруїти рожевим розчином марганцево-кислого калію протягом 20 хвилин. Після цього його пророщують на фільтрувальному папері, складеному в 2–3 шари і змоченому теплою водою.
Блюдце із насінням треба поставити у тепле місце, де температура повітря – не менше 20–25°С. Зверху його бажано прикрити вологим шаром паперу. Коли паростки будуть завдовжки близько сантиметра, насіння висаджують в горщики по дві штуки в кожен на глибину 1,5–2 сантиметри. До появи сходів горщики тримають під плівкою або склом. За стабільної температури не менше +20°С насіння зійде через кілька днів. Як тільки воно з’явиться, температуру можна знизити до 15–16 °С. Зниження її обов’язкове – так паростки огірків не витягуватимуться й не викривлятимуться. Горщики зі сходами під час провітрювання відсувають від вікна, а після цього повертають на місце.
Розсаду вирощують протягом 30–45 днів. У фазі першого справжнього листка в горщиках залишають по одній сильній рослині, решту видаляють. Щоб підтримувати оптимальні умови для рослин, треба над ними напнути плівку, створивши на підвіконні щось на зразок міні-теплиці.
При появі третього листка рослини запильних сортів прищипують, щоб стимулювати кращий розвиток кореневої системи і ріст бічних пагонів. У гібридів же головне стебло не прищипують. При появі трьох-чотирьох справжніх листків розсаду пересаджують на постійне місце, у більш просторі ємності. Добре ростуть рослини у “горщиках” із цупкої поліетиленової плівки чорного кольору. Об’єм грунту в кожному – 5–6 кг. На дно кладуть дренаж – керамзит, биту цеглу, пісок шаром два сантиметри, після чого – грунтову суміш. Ємності поміщають у широкі й глибокі піддони. В них завжди має бути вода, яка зволожуватиме не лише грунт, а й повітря у приміщенні. За 3–4 години до висаджування рослин їх рясно поливають, після чого обережно виймають із грудкою землі й пересаджують, ущільнюючи ґрунт навколо. Його рівень має бути вищим від кореневої шийки на 2–3 сантиметри.
Після висаджування молоді рослини рясно поливають теплою водою і прикріплюють шпагатом до верхньої поперечини вікна. Внизу їх підв’язують вільною петлею біля першого листка, а вгорі – жорстким вузлом. У міру росту рослини перехоплюють шпагатом через кожне міжвузля. Середнє стебло прищипують, бічні пагони залишають доростати аж до верху шпалери, видаляючи при цьому на них неплодоносні пагони. 3–4 верхніх пагони 2-го порядку не прищипують взагалі, а перекидають їх через верхню планку, спрямовуючи вниз, і лише за 50–70 сантиметрів від підвіконня видаляють точки росту. В партенокарпічних гібридів нижні 5–7 вузлів “засліплюють”, тобто видаляють нижні зав’язі, квіти, бічні пагони – все, крім листя.
При вирощуванні огірків у кімнатних умовах слід захищати рослини від найменших протягів. Догляд за ними зводиться до систематичного зволоження ґрунту і повітря навколо “грядки”, підживлень. Не можна допускати перегріву рослин. Необхідно провітрювати приміщення, в якому ростуть огірки, але в горішньому положенні, а також злегка затіняти рослини від яскравого сонця прозорими шторами. Поливати треба тільки відстояною водою кімнатної температури, щоб із неї випарувався хлор. Вологість повітря підвищують, обробляючи рослини з оприскувача чистою водою. Це особливо необхідно, коли поблизу “грядки” знаходяться батареї центрального опалення. Якщо під горщиками немає піддону з водою, радіатори бажано періодично накривати вологою тканиною, підвищуючи таким чином вологість повітря. Це – також ефективний засіб профілактики появи павутинного кліща.
У фазі бутонізації огірки підживлюють деревним попелом (із розрахунку 1 склянка попелу на 10 літрів води). У період масового плодоношення – підживлення із розрахунку 15–25 г комплексного мінерального добрива на 10 л води. Вносять по 0,25–0,5 літра поживного розчину на одну рослину, попередньо поливши. Підживлення слід робити через кожних 10–12 днів, чергуючи мінеральні добрива з органічними.
Дуже ефективні розчини пташиного посліду (1:20) або коров’яку (1:10). На кожну рослину необхідно по півсклянки такого розчину. В міру росту пагонів горщики опускають нижче підвіконня, наприклад, поміщають їх на журнальний столик, послаблюючи шпагат і фіксуючи його в потрібному положенні. До речі, доволі важкі ємності з рослинами можна не переставляти, а просто нижню частину стебла зняти зі шпалери, згорнувши кільцем, покласти на ґрунтову поверхню і прикрити шаром грунту завтовшки 5–7 сантиметрів. Через 10–12 днів у рослини утворяться додаткові корінці, що призведе до її омолодження.
З рослин періодично треба видаляти сухі та хворі листки, проводити санітарний огляд із метою виявлення вогнищ ураження хворобами чи шкідниками, а якщо такі виявлені, обробляти хімпрепаратами. На одному підвіконні можна вирощувати в середньому 2–3 рослини і за сезон отримати з кожної від 2 до
15 кг огірків.

Лілія ПЕТРЕНКО.
м. Кременчук.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.