“Сильніше, ніж зброя” – фільм про Революцію Гідності

Полтава стала 14-м містом, де презентували повнометражний документальній фільм “Сильніше, ніж зброя”. Над ним працювали кінематографісти і волонтери об’єднання “Вавилон’13”. А це понад 40 творців – режисерів, операторів та свідків подій, викладених у фільмі. Кінострічка розповідає про буремні події в Україні – Революцію Гідності, війну на Донбасі.
“Сильніше, ніж зброя” – це наша з вами історія, що обпалює серця. Це – історія, яку потрібно показувати зараз”, – розповідала напередодні під час прес-конференції голова відділу дистрибуції об’єднання “Вавилон’13” Ксенія Косик.
У фільмі показана хронологія протесту, зібрана із короткометражних документальних записів – від подій на Михайлівській площі, спроби захоплення Адміністрації Президента         1 грудня 2013 року до кривавих боїв на руїнах Донецького аеропорту.
“Ваші камери сильніші, ніж зброя”, – такі слова почув один із учасників групи “Вавилон’13” Ярослав Пілунський від бойовика, коли у березні разом з іншим оператором Юрієм Грузіновим потрапив у полон в Криму. Вирішили, що кращої назви для фільму не знайти, розповів оператор об’єднання “Вавилон’13” Андрій Котляр.
У Полтаві прем’єра документального фільму відбулася в кінотеатрі імені Івана Котляревського. Триває картина 80 хвилин. На прем’єру прийшли полтавські активісти Майдану, студенти. Презентували фільм Андрій Котляр та Ксенія Косик. І справді, ті кадри, що побачили глядачі, їх надзвичайно вразили. Про це свідчили не лише сльози на очах, а й той емоційний настрій, який панував уже після перегляду стрічки.
“Сильно, вражаюче, чутливо”, – говорили глядачі після показу. “Хотілося, щоб фільм показували на центральних телеканалах. Тоді б у людей і свідомість змінювалася. Такі речі мають стати класикою. Покоління повинні знати про ці події, пам’ятати й не допустити повторення чогось подібного. Хотілося, щоб якомога більше людей побачили стрічку. Того, хто вважає себе українцем, це не може не зачепити”, – поділився враженнями один із глядачів.
На цьому творча група “Вавилону’13” не зупинятиметься. У планах авторів – створити п’ять проектів про зону бойових дій на Сході України.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.