Конституційне право громадян на об’єднання

Право на об’єднання – одне з пріоритетних прав людини. Об’єднавшись, громадяни можуть ефективніше захищати та задовольняти свої законні соціальні, економічні, творчі, науково-культурні та інші спільні інтереси.
Основний закон держави – Конституція – закріплює та гарантує громадянам України право на об’єднання. Положення Конституції деталізуються спеціальними законами: “Про громадські об’єднання” та “Про політичні партії в Україні”.
Закон України “Про громадські об’єднання” визначає правові та організаційні засади реалізації права на свободу об’єднання, започатковує нове поняття “Громадське об’єднання”. За організаційно-правовою формою воно утворюється як громадська організація або як громадська спілка. Громадська організація – це громадське об’єднання, засновниками та членами якого є фізичні особи. Громадська спілка – це громадське об’єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи.
Законом України “Про громадські об’єднання” встановлено гарантії реалізації права громадян на об’єднання. Так, ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке громадське об’єднання. Належність чи неналежність до громадського об’єднання не може бути підставою для обмеження прав і свобод особи або для надання їй будь-яких пільг і переваг. Кожна особа має право добровільно у будь-який час у порядку, встановленому статутом, припинити членство (участь) у громадському об’єднанні. Вимога про зазначення відомостей щодо членства (участі) особи у громадському об’єднанні не допускається, крім випадків, визначених законом.
Аналогічні положення містить і Закон України “Про політичні партії в Україні”. Політична партія – це зареєстроване згідно із законом добровільне об’єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має на меті сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах. Членами політичних партій можуть бути лише громадяни України. Політичні партії є рівними перед законом. Органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні політичні партії чи надавати їм привілеї, а також сприяти політичним партіям, якщо інше не передбачено законом, у провадженні їх діяльності. Втручання з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування або їх посадових осіб у створення і внутрішню діяльність політичних партій та їх місцевих осередків забороняється.
Разом з тим реалізація будь-якого права не повинна порушувати права інших громадян, загрожувати державності України, її суверенітету та територіальній цілісності. Політичні партії та громадські організації не можуть мати воєнізованих формувань.
Не допускається створення і діяльність організаційних структур політичних партій в органах виконавчої та судової влади і виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах та інших державних установах і організаціях. Заборона діяльності об’єднань громадян здійснюється лише в судовому порядку.

Ольга ДЯЧЕНКО
Начальник відділу державної реєстрації юридичних осіб та легалізації об’єднань громадян головного управління юстиції
в Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.