Ялинок вистачить усім

на Полтавщині триває новорічна ялинкова кампанія. Цього року лісівники області готові реалізувати майже 100 тисяч хвойних красунь. Заготовляють їх на спеціальних плантаціях, а також під час прочисток лісів, де з ділянок видаляються небажані дерева для сприятливого росту інших.
Для оптових покупців реалізація ялинок розпочалася ще з середини листопада, серед населення традиційно пік продажу новорічних красунь розпочався з 19–20 грудня. Придбати ялинки можна у будь-якому лісництві.
Попри те, що ціни виросли практично на все, вартість сосен залишається на рівні минулих років. Вона залежить від розміру дерева. В середньому ціна хвойної красуні до 1 метра становить 30 гривень, від 1 до 2 метрів – 42 гривні, від 2 до 3 метрів – 63 гривні.
Підтвердженням легальності заготівлі новорічних красунь та правомірності реалізації є наявність на сосні спеціального чипа, який підробити неможливо. Адже дерево, на якому прикріплена бирка, занесене до Єдиної державної системи електронного обліку деревини, йому присвоюється індивідуальний номер та ведеться реєстр усіх заготовлених ялин і сосен. Зі штрих-коду на бирці можна дізнатися, де вони виросли й були реалізовані.
У випадку незаконного вирубування новорічних ялинок браконьєри відшкодовуватимуть заподіяні збитки. За знищене дерево з діаметром стовбура до 10 сантиметрів – 198,45 гривні, від 10 до 14 см – 349,68 гривні, від 14 до 18 см – 897,87 гривні.
Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушникам доведеться сплатити ще й штраф в розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85–170 гривень), а посадовим особам – від 7 до 12 неоподатковуваних мінімумів (119–204 гривні).

Прес-служба обласного
управління лісового та
мисливського господарства

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.