Соціальний та правовий захист учасників АТО

У  зв’язку з проведенням антитерористичної операції на Сході України родичі військовослужбовців звертаються до обласного комісаріату за роз’ясненнями законодавства щодо їхніх соціальних гарантій. Учасники бойових дій АТО мають право на пільги, передбачені Законом “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Пільги отримують усі ветерани війни, які брали участь у бойових діях, – не має значення, чи це добровольчі, миротворчі формування, чи батальйони МВС. Нині в зоні АТО несуть службу 44 батальйони, більшість із них – добровольчі. Щоб уникнути проблем із отриманням статусу учасника бойових дій, Кабінет Міністрів України визначив перелік необхідних для цього документів.
Командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) у місячний строк після завершення особами виконання АТО подають на розгляд відповідної комісії Міністерства оборони України такі документи: довідку про безпосередню участь особи в антитерористичній операції; витяги із наказів по стройовій частині про прибуття до військової частини після виконання завдань антитерористичної операції; копії посвідчень про відрядження; список військовослужбовців військової частини Збройних сил України, які перебували безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції.
Всі копії документів повинні бути завірені підписом командира (начальника) військової частини та скріплені печаткою. Учасники АТО, звільнені з військової служби, документи подають через комісії обласних військових комісаріатів та міського військового комісаріату міста Києва. Комісія Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій вивчає документи і направляє їх на розгляд до відповідної міжвідомчої комісії, а у разі відсутності підстав повертає їх до військових частин (органів, підрозділів), установ, закладів для подальшого доопрацювання. Порядок надання статусу учасника бойових дій визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року №413 “Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення” (zakon.rada.gov.ua/go/413-2014-п).
Після отримання статусу учасника бойових дій ця категорія громадян матиме пільги, передбачені Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Ознайомитися з ним можна на сайті Верховної Ради України за електронною адресою: zakon.rada.gov.ua/go/2011-12.

Сергій ШКУРУПІЙ,
заступник начальника відділу по роботі з особовим складом та громадськістю
обласного військового
комісаріату.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.