Пріоритети українсько- литовської співпраці

Республіка Литва має намір налагодити тісні стосунки з Полтавщиною щодо лікування поранених в  зоні АТО, адаптації вимушених переселенців Донбасу, реформування медичної галузі, організації прямих зв’язків і проектів побратимства. Задля цього у Полтаві побувала група литовських фахівців.

Виконуючий обов’язки голови ОДА Олег Пругло, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко зустрілися з делегацією Міністерств іноземних справ та охорони здоров’я Республіки Литва. Очолював делегацію радник міністра охорони здоров’я Республіки Литва Арвідас Скрупскас, до її складу увійшли представник департаменту розвитку міністерства закордонних справ Лілія Жінієне, співробітник міністерства охорони здоров’я Здислав Скварціані, полковник-лейтенант міністерства охорони краю, старший лікар армії Гінтаутас Беркевічус.
Олег Пругло зазначив, що Полтавщина хоч і не належить до прифронтових територій, але прийняла понад 20 тисяч переселенців, отримали поранення 160 мешканців області, майже 50 земляків загинули на буремному Сході. Допомога у медичній сфері дуже важлива. Володимир Марченко розповів про те, як формувалася в області санітарна рота. Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак поінформував про те, як готували кадри для медроти, організовуються навчання волонтерів. За словами кандидата у Почесні Консули Литовської Республіки в Україні Петра Крайсвітнього, у Литві існує фонд “Унія 1219”, який опікується допомогою пораненим і вже співпрацює із Полтавською областю. На контролі у фонду тяжкопоранений Сергій Довгополов. Також обговорюється проект створення на базі Полтавської області центру соціально-психологічної реабілітації для військових.
У процесі спілкування також було озвучено проблему Кременчуцького регіону, промисловість якого зараз переживає складні часи; перспективи доступу полтавських дітей до навчання за кордоном та багато іншого. Арвідас Скрупскас акцентував увагу на тому, що близько півсотні українських солдатів уже отримали повний курс лікування в Республіці Литва, є 20-річний досвід повного переходу від радянської до європейської системи охорони здоров’я. Можливі всі види співпраці, потрібно лише визначитися з пріоритетами.
Члени литовської делегації  також поспілкувалися з пораненими бійцями АТО, які проходять лікування у військовому госпіталі, зустрілися з полтавськими волонтерами.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.