Чудо Святого Миколая у Гоголевому

У  цьому селі Шишацького району до великого православного свята, дня вшанування архієпископа Мир Лікійських Миколи Чудотворця, з’явився Свято-Миколаївський храм. Дерев’яний, із синіми куполами й золотистими хрестами, розташувався він навпроти Національного музею-заповідника всесвітньо відомого автора “Ревізора”, “Мертвих душ”, “Вечорів на хуторі біля Диканьки”. На відкриття святині зібралися багато людей, мешканців Гоголевого й сусідніх сіл, всі небайдужі.
– З ініціативою побудувати церкву виступила релігійна громада. Майже 60 років тому в селі ще височіла родинна церква Гоголів – Різдвяно-Богородицька, зведена батьками Миколи Васильовича. Якби її не зруйнували 1956-го року, в 2021-му їй би виповнилося 200 літ. Ми вирішили відновити святиню. Із Божою допомогою збудували новий храм, неподалік від попереднього. Будівельним матеріалом обрали дерево. У Полтаві я заходив до дерев’яної церкви, там відчув себе затишно, по-домашньому, тож, порадившись, обрали саме цей матеріал, – розповідає генеральний директор ТОВ “Агрофірма імені Довженка”, депутат обласної ради Віктор Скочко.
Іконостас виготовив майстер із сусіднього села Балясне Диканського району Олександр Криворучко. За його словами, під час створення виробу пріоритет віддали не швидкості, а якості. Вирішили втілити індивідуальний проект, що не дублював би інші. Іконостас встановлений, лишилося ще трішки роботи – розмістити в ньому кілька святих образів. До Великодня, говорить майстер, задумане реалізують.
21– Церква повертатиме до Божих заповідей, очищатиме наші душі, єднатиме. Цього нам не вистачає. Прикро, що ми на багато літ відійшли від Господа. Великим гріхом стало й зруйнування Різдвяно-Богородицького храму. В церкву я потрапив у 40 років, тоді ж і хрестився. А було б правильно, якби мене малого дідусь повів до святині, – продовжує Віктор Скочко. – Всі ми на світ з’являємося із волі Божої. Думаю, Свято-Миколаївський храм – це й спокута за минулі гріхи.
Як розповів Віктор Миколайович, настоятелем храму затверджено ігумена Афанасія (Бідного). Він родом із Полтави, закінчив Білгородську семінарію, Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка. Хоч працює в Гоголевому небагато, проте вже має авторитет серед населення.
“Зробили одне, тепер хочеться й інше”, – говорить Віктор Скочко. Мають бажання поруч храму зробити трапезну, невелику недільну школу. У планах – розбудова музею під відкритим небом біля церкви. Прагнуть відтворити селянські хату й дворик, аби такі споруди повертали людей до історії нашого народу, глибинного коріння.
Зводили Свято-Миколаївську святиню майстри із ПП “Альянс”, розташованого у селищі Богородчани Івано-Франківської області. Представити втілення задуму приїхав директор фірми Дмитро Дякун. Він розповів про будівництво:
– Це вже сьомий за рахунком наш храм. Віктор Миколайович Скочко звернувся до підприємства із замовленням на спорудження церкви. Ми запропонували свій проект, у нього був власний. У кінцевому результаті створили спільний і втілили його. Будували церкву 104 дні. Деталі готували близько місяця. За матеріал обрали смереку з-під карпатської гори Довбушанка, виготовили із неї необхідні деталі й склеїли їх тут. Чотири чоловіки збудували архітектурний виріб, ще двоє людей зробили покрівлю й куполи, а два столяри поставили вікна та двері. Всього ж у будівництві храму були задіяні 26 працівників нашої фірми. Дерев’яна церква має свої особливості. Нині, якщо до неї зайти й не вмикати обігрівачів, у приміщенні буде тепло, хоч на дворі й холодно. А влітку навпаки – споруда зберігатиме прохолоду. Це пояснюється властивостями карпатського дерева. Для Гоголевого храм – прекрасний подарунок на свято. І хай Господь дарує нам мир, міцне здоров’я, утверджує у вірі.
Освятив храм митрополит Полтавський і Миргородський Филип. По закінченні освячення провів першу божественну Літургію. Владика відзначив: лише тоді село має своє обличчя і привабливість, коли в ньому є Божий храм, що, як людське серце, прийме і скорботу, і радість кожного, хто заходить до нього.
– Ще одна лампада засвітилася на Полтавщині. У кожному селі відбудова храму Божого – велика подія. Це місце гуртує людей, дарує спільну молитву, відчуття рідної землі. Завдяки храму охочий зможе знайти у власному серці найбільш коротку стежину до Господа, що дуже важливо. Під час відкриття святині ми особливо просили Всевишнього про мир і спокій в Україні. Наше суспільство втомилося від війни й негараздів на Сході. Прагнемо миру, й тому наша найсильніша молитва від усього серця лунала саме про це. Думаю, Бог її почує, – наголосив митрополит Полтавський і Миргородський Филип.
У ході урочистостей було вручено почесні відзнаки, ікони, чимало сказано добрих і теплих слів, діти раділи “миколайчикам”, приготовленим для них у храмі. Того дня, на Святого Миколая Чудотворця, й справді звершилось чудо – у Гоголевому, у нашому славному Полтавському краї, у душах людей.

Анна ВАСЕЦЬКА
Валерій ЧЕРКАС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.