“Діти проти війни”

На одному з уроків ця ідея виникла спонтанно – створити роботи патріотичної тематики. Учні Полтавської міської школи мистецтв – “Малої академії мистецтв” імені Раїси Кириченко – її підхопили відразу і взялися за ескізи. Щось підказувати їм, спрямовувати у пошуках сюжетів до теми викладачеві відділення декоративно-ужиткового мистецтва Катерині Хоменко не довелося, хіба дещо у подачі матеріалу. Роботи вийшли досить тривожні за настроєм, але в кожній бачимо символіку, яка свідчить, що маємо надію на краще, віру в перемогу добра і світла. Веселка в небі, голуб миру, ангел-охоронець, червона калина…
– Я була здивована – не очікувала, що діти так глибоко зуміють передати те все, чим живемо сьогодні, так образно й безпосередньо. Є тривога, але є й дуже позитивні роботи – на них дивишся й посміхаєшся, – розповідає Катерина Хоменко вже учасникам відкриття виставки малюнків під назвою “Діти проти війни”.
Ця виставка, координатором якої стала доцент кафедри філософії Української медичної стоматологічної академії Юлія Ющенко, відкрилася в магазині “Полтавська книга” при видавництві “Дивосвіт”. Директор видавництва, художниця Ганна Грибан не могла не показати дитячі твори широкому колу глядачів, до того ж ці малюнки проілюструють календар на 2015 рік. А головне – їхні копії будуть передані бійцям у зону АТО.
На відкриття експозиції в книгарню були запрошені воїни, які вже брали участь у бойових діях на Сході. Діти розповіли їм про те, як працювали над своїми творами і що саме хотіли висловити у своїх символах. Вони подарували бійцям квіти, ляльки-мотанки і копії своїх малюнків – як обереги, що захищатимуть і берегтимуть.
– Ці діти уже воюють своїми роботами з імперською Росією Путіна – ми повинні відкрито називати своїх ворогів і діяти. Нещодавно кафедра образотворчого мистецтва Полтавського національного педагогічного університету передала хай невелику суму – три з половиною тисячі гривень, але її вистачить на прилад нічного бачення для бійців, і це може врятувати кілька життів. Тож ми повинні діяти. А роботи дуже цікаві. Я хотів би, щоб ви жили у мирній прекрасній Україні – і так буде, бо у нас підростають такі розумні, талановиті діти, – сказав, звертаючись і до юних митців, і до всіх дорослих, голова обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко.
Всі учасники виставки (а це діти віком від 9 до 14 років) одержали дипломи і подарунки від видавництва “Дивосвіт”. Експозиція ще триває, всі бажаючі можуть побачити дитячі твори, завітавши до книгарні.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.