Прості засоби заощадження сімейних коштів

Будь-яка криза може стати корисною тим, що вчить економити:для збереження звичного рівня життя потрібно навчитися витрачати менше, а отримувати – стільки ж…

Вести облік доходів і витрат
Цей метод знайомий давно – записувати свої витрати. Може, любителям постійно збирати чеки і носити за собою окрему книгу він і підійде. Та можна обрати й більш зручний спосіб – завантажити на смартфон спеціальну програму або додаток з ведення сімейного бюджету. Тоді позначати покупки можна прямо в магазині. Кілька місяців – і ви зрозумієте, куди в принципі йдуть гроші й на чому можна заощадити. До речі, й на самому мобільному Інтернеті можна економити, купуючи мегабайти “оптом”. Підрахуємо: зазвичай безлімітний мобільний Інтернет обходиться до 2,5 гривні на день, тобто приблизно 75 гривень на місяць. Але платити таку суму не обов’язково. Якщо підключити послугу “Смартфон оптом” в тарифі “Смартфон 0.50” – витратите за місяць у сім разів менше: 10,5 гривні за два безліміти – розмови і мобільний Інтернет.
Правильно вибирати час і “місце” шопінгу
Купувати вигідніше в Інтернеті. Он-лайн-магазини існують віртуально, тобто немає торгової націнки за оренду площі, складу, зарплату співробітників… А якщо ще й приєднаєтесь до колективних закупівель в оптовиків, вдасться купити той же товар, але вже з додатковою економією до 30–40 відсотків. Нетермінові покупки (наприклад, одяг, взуття до наступного сезону, побутова техніка і таке інше) вигідно замовляти в міжнародних інтернет-маркетах (наприклад, amazon). Доведеться почекати кілька тижнів, але навіть з урахуванням доставки вийде значно дешевше. Плюс там часто буває розпродаж, й пару модних чобіт можна купити практично за ціною шнурків.
Економити можна і на зв’язку
Наприклад, відмовитися від стаціонарного телефона. Мобільні вже є у всіх, навіщо ж платити додатково абонплату за звичайний телефон незалежно від того, дзвонили ви чи ні? А якщо перевищити ліміт хвилин, заплатите додатково. Загалом за місяць вийде гривень 50–60.
У мобільного  зв’язку варіантів тарифів безліч, і вибирати їх слід в залежності від того, як часто ви телефонуєте і якими послугами користуєтесь. Плюс стежте за акціями мобільних операторів. Заощадити можна, заплативши один раз авансом на рік за мобільний зв’язок. Приміром, вносите аванс 90 гривень у тарифі МТС “Смартфон 0.50” і цілий рік не платите ані за дзвінки, ані за мобільний Інтернет. А в підсумку ще й витратите вдвічі менше, ніж якби платили звичайні щоденні платежі. Акція називається “Рік без абонплат”. Крім економії, ви отримаєте ще й гарантію від інфляції та стрибків курсу гривні на цілий рік.

Валерій ЛЕОНЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.