“Україна — разом!”: полтавська нитка національного єднання

У  цей непростий час ми багато чого навчилися робити разом і добре знаємо, як це важливо. Тож Всеукраїнська культурно-мистецька акція “Україна – разом!” до всього ще й свідчить про те, як багато важить єднатися не лише у справах, а й духовно, у культурному просторі, закоріненому в глибокі віки народних традицій.
Ось тому така урочиста, по-домашньому затишна атмосфера панувала у ці грудневі дні  в музеї українського рушникарства і вишивки Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. У заквітчаній аудиторії разом зі студентами зібралися відомі полтавські майстрині-вишивальниці, приїхали учасниці фольклорно-етнографічного гурту “Чорнобривці” із села Хитці Гадяцького району.
Спершу всі дуже хвилювалися, адже зібралися з тим, щоб долучитися до вишивання найбільшої карти України, стати учасниками Всеукраїнської культурно-мистецької акції “Україна – разом!”, а полотно десь затримувалося в дорозі. Напередодні його відправили до Полтави з Миколаєва.
Декан факультету технологій та дизайну, доктор педагогічних наук, професор Валентина Титаренко  усім присутнім розповіла в деталях про черговий етап акції, яка претендує на національний рекорд, про те, що ескіз вишивки для неї створено із використанням прапорів усіх областей України та Меджлісу кримсько-татарського народу (кримську частину мапи вишиватимуть переселенці з півострова). Полтавщина – область, за якою вишиватимуть оберіг уже в столиці. Акція відбудеться на Майдані Незалежності. Затим полотно представлять на виставці “Різдвяний ярмарок” у Мистецькому Арсеналі перед Новим роком. А зберігатиметься вишита мапа нашої держави у Верховній Раді України як оберіг, що нагадуватиме усім про нашу національну єдність.
Аудиторія полтавських учасників акції швидко знайшла раду на своє хвилювання – студенти читали поезії Тараса Шевченка, Івана Франка, Миколи Вінграновського, майстрині з Хитцівської школи-родини співали пісні, демонстрували свої дивовижні рушники й сорочки, які привезли із собою, а дівчата із психолого-педагогічного факультету і факультету технологій та дизайну не переривали роботи – тут же виготовляли ляльки-мотанки для вояків АТО, розповіли, що відправили їм чергову партію пошитих устілок.
Ці своєрідні вечорниці тривали з годинку, і радісна мить настала – мапу внесли до музею, прикріпили, поруч поставили ескіз вишивки. І взялися до роботи. Перші хрестики доручили вишити заступнику начальника управління культури обласної держадміністрації Валентині Вождаєнко. А за нею вже стала черга до полотна.
І то безперечно – у хрестики прапора Полтавщини вплетено не лише шовкові ниточки, а й пісні батьківського краю,  любов до рідної України,  віру в її мирне щасливе майбутнє.
Акція “Україна – разом!” претендує на національний рекорд. Національний реєстр рекордів України офіційно погодився на фіксацію рекорду в номінації “Мистецтво” – “Карта України, вишита вручну найбільшою кількістю вишивальників”. Для встановлення рекорду необхідно перевершити попередній – 236 осіб. Та вже повідомлялося, що загалом із початку акції до неї долучилися більше 5 тисяч учасників. І це – без полтавців та киян. Тож остаточний підрахунок ще попереду.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.