“Коли тобі привселюдно дякують за твою працю – це завжди приємно”

Навіть у нинішній непростий час для людей важливе не тільки матеріальне, а й моральне заохочення та визнання їхніх заслуг. У цьому переконані керівники організацій та структур, які добре розуміють важливість моральних стимулів у діяльності підприємства чи організації.
Чимало державних та приватних структур спробували використовувати для цього нагороди громадських організацій. Всеукраїнські громадські організації “Звитяга” і “Країна” розробили власні нагородні системи, завдяки яким кожен керівник може нагородити свого працівника. Виробляє ці ордени, медалі та нагрудні знаки Київське виробничо-творче об’єднання “Орден”.
Близько трьох років постійно замовляє тут відзнаки Маріупольський благодійний фонд ветеранів силових структур “Віра та вірність”.
– У цьому році вручили пам’ятні знаки й ордени близько 200 співробітникам міліції, 30 відзнак – працівникам прокуратури, 8 орденів – співробітникам МНС, – розповідає засновник фонду Анатолій Нікітін. – З ініціативою про нагородження виступають керівники відповідних силових підрозділів. Вони безпосередньо і вручають нагороди. Це хороша ініціатива, бо коли правоохоронців відзначають нагородами, значить, вони мають заслуги перед державою.
Більше 5 років відзнаки громадських організацій використовують і правоохоронці Житомирщини. Начальник режимно-секретного сектора слідчого управління УМВС України в Житомирській області, майор Ігор Шевчук зазначає: “Нещодавно до ювілею слідчого управління замовили понад 100 відзнак. Раніше міністерство мало свої відомчі відзнаки, якими начальник управління мав право нагороджувати своїх працівників. Зараз такого немає. Тому користуємося громадськими нагородами, люди задоволені”.
Серед відзнак, які замовляли останній раз, – “За плідну співпрацю з органами внутрішніх справ”, “За сприяння правоохоронним органам”, “За службу державі”, а для жінок – “Чарівна сила” та “Лагідна сила”.
Громадські нагороди виручають не тільки правоохоронців. Так, до Дня працівників освіти українська громадська організація Асоціація керівників шкіл України нагородила 20 своїх активістів відзнаками “За відданість справі”. Загалом ця організація об’єднує понад 1 тисячу активних членів.
– Ми відзначили тих керівників, які впроваджують багато цікавих ініціатив і проектів, є нашими активістами, очолюють обласні осередки нашої Асоціації, – зазначає президент АКШУ Олена Онаць.
Криворізька профспілка працівників охорони здоров’я має свої нагороди, але серед трьох відзнак, які вручають постійно, – і медаль ВО “Країна” для медиків “Знання, душу, серце – людям”. Загалом профспілка нараховує понад 13 тисяч членів.
Нагородна система України сьогодні складається з трьох гілок. Це – державні нагороди, відомчі заохочувальні відзнаки та нагороди громадських об’єднань. Державні та відомчі нагороди засновуються дуже складно, адже їхні статути, ескізи та описи обов’язково повинні затверджуватися Комісією державних нагород та геральдики при Президентові України та Міністерством юстиції. Натомість нагороди громадських об’єднань засновуються рішенням керівництва такого об’єднання та не потребують державної реєстрації. Ці нагороди можуть бути вручені як за певні досягнення та видатні вчинки, так і на честь пам’ятної чи ювілейної дати. Зазвичай вручати громадську відзнаку мають керівник громадської організації, його заступник або уповноважена особа. Однак ВГО “Звитяга” та “Країна” розробили, запатентували свою, особливу, форму посвідчення, що дає можливість керівникам відзначати працівників від свого імені нагородами цих громадських організацій.
Олександр Сопов, керівник ВТО “Орден”, підприємства, на якому виготовляються ці відзнаки, зауважує, що на сьогодні ВГО “Звитяга” має 36, а ВО “Країна” – 11 власних оригінальних нагород, якими відзначаються найкращі по всій країні. Побачити їх можна на сайтах www.zvitiaga.org та www.vgo-kraina.org.
– Однак, за побажанням замовників, будь-яке підприємство або організація можуть розробити і виготовити у нас свою, власну, унікальну відзнаку найвищого рівня якості, адже наш колектив розробив більше 200 офіційних відомчих заохочувальних відзнак та 8 державних нагород. На виробництві використовуються передові технології та враховується фалеристичний досвід держав з розвиненими нагородними системами, – наголосив пан Сопов.

Леся ЩЕРБЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.