“Усі розуміють, що за нами – Батьківщина”

Єдиною військовою частиною, що залишилась у Кременчуці після масштабного скорочення армії, є 107-й Кременчуцький ордена Кутузова Ленінградський реактивний артилерійський полк. Два роки тому полк відзначив 70-ліття. За цей час на озброєнні частини перебувала різна за потужністю зброя. Нині це – переважно реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) “Смерч”. Іншими словами, найсучасніші зразки легендарної “катюші”, які спроможні одним залпом знищити ворога на значній відстані та на великих площах. Залп підрозділу із шести бойових машин здатний зупинити просування цілої дивізії противника.
Донедавна військовослужбовці за місцем дислокації набували здебільшого теоретичних знань щодо того, як управляти таким озброєнням. З початком АТО ситуація докорінно змінилася. Починаючи з березня, більша частина військових полку перебували на навчальному полігоні в Дніпропетровській області, інша – на Херсонщині. Кременчуцькі артилеристи відточували професійну майстерність ведення бою, охорони позицій та військового табору. Разом із чоловіками вчилися й жінки – зв’язківці та медичні працівники.
– Там, на позиціях, якесь інше світовідчуття, – наголосив під час одного з приїздів до Кременчука командир дивізіону Олександр Келембет. – Колектив дуже згуртувався, у людей проявилися найкращі риси. Усі розуміють, що за нами – Батьківщина, і дуже відповідально ставляться до виконання усіх поставлених завдань. Артилеристи часу не марнували і за два з половиною місяці навчилися виконувати навчально-бойові завдання на відмінно. Такого напруженого рівня тактичної, спеціальної, технічної підготовки у нас ще не було. За цей період ми стали справжніми професіоналами. І готові виконати будь-яке завдання за своїм бойовим призначенням, – наголосив Олександр Келембет.
Цю готовність кременчуцькі артилеристи демонструють щодня, перебуваючи у найгарячіших точках. Спочатку забезпечували захист України від вторгнення російських військ із Криму. Після початку активної фази антитерористичної операції на Донбасі були передислоковані на Схід країни, де виконують поставлені перед ними бойові завдання по знищенню терористів та інтервентів.
Кременчужани активно допомагають своїм героям, постійно збираючи гуманітарну допомогу й забезпечуючи їх необхідним. Варто зазначити, що у місті мешкають більше тисячі ветеранів Збройних сил, котрі свого часу проходили службу в артилерійських і ракетних частинах та підрозділах. Саме вони й створили ветеранський комітет підтримки 107-го реактивного полку. Спочатку збирали кошти на придбання військових радіостанцій, адже без сучасних засобів зв’язку грізна зброя артилеристів малоефективна й уразлива для супротивника, пояснили тоді офіцери-ветерани. На їхній заклик відгукнулися багато небайдужих громадян і кілька організацій. Зокрема колектив Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, зібравши на допомогу українській армії більше 16 тисяч гривень, спрямував їх на потреби кременчуцьких військових, придбавши 8 сучасних радіостанцій. За рахунок коштів, зібраних кременчужанами, для артилеристів придбано камуфльовані футболки, пральну машину, солодощі, воду. Все це відправили на Херсонщину.
Потім офіцери-ветерани вирішили забезпечити кожного кременчуцького бійця новими розвантажувальними жилетами. Значну частину потрібних для цього коштів надали засновник кондитерської фабрики “Салекс-Абсолют” Сергій Сниткін, місцевий пейнтбольний клуб та територіальна громада селища Градизька Глобинського району. До ветеранів приєдналися й волонтери. Разом вони збирають кошти, речі, продукти харчування, медикаменти й доправляють їх безперервним потоком військовим у зону АТО.
Коли ж відбувається чергова ротація, то кременчужани збираються біля військової частини й зустрічають бійців гаслами: “Слава Україні!”, “Героям слава!”, “Дякуємо!”, “Молодці!”, а також дружніми оплесками, квітами та сльозами радості. Люди вірять у силу й міць Української армії, яка поступово, але впевнено накопичує досвід, цементує свої ряди справжніми патріотами, готовими до захисту рідної землі.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.