Щедрі й дбайливі вечорниці

На заняттях гуртка “Українські вечорниці” у творчій вітальні бібліотеки-філії №7 Полтавської міської централізованої бібліотечної системи рукодільниці в’яжуть із шерсті шкарпетки й рукавиці для наших солдатів, плетуть для потреб армії маскувальні сітки. Також, використовуючи різні мистецькі техніки, створюють оригінальні вироби на продаж, а виручені за них кошти направляють на допомогу учасникам АТО, зокрема для закупівлі кровоспинних засобів.
Гурток відвідують здебільшого жінки поважного віку. Вони приносять у бібліотеку власні вироби, щоб через волонтерів передати їх представникам української діаспори в США. Там ці речі реалізовують на ярмарку, а одержані гроші спрямовують за призначенням. Серед відібраних для благородної мети виробів – вузлова лялька “Осіння повітрулька”, лялька-травничка із лікарським зіллям усередині, букет квітів із бісеру в горщечку, ікони, які вишила бісером завідуюча бібліотекою Людмила Заливча. Вона й веде гурток.
Плести маскувальні сітки для АТО учасниць “вечорниць” навчила староста хору ветеранів “Полтавські піснярі” Катерина Калініченко. Жінка добре опанувала один із видів мистецтва плетіння – “фріволіте”. Її світлої пам’яті батько Андрій Шевченко понад сім років віддав армії, з них більшу частину воював на фронтах Другої світової війни. Він умів майстерно плести рибальські сітки. Кілька таких у Катерини Андріївни збереглися, їх привели до ладу, з’єднали в одну об’ємну, щоб відправити на буремний Схід: від фронтовика Другої світової війни фронтовикам теперішньої, неоголошеної…
Водночас майстрині бібліотечного гуртка хочуть придбати за власний кошт більше спеціальних ниток для плетіння сіток і в’язання шерстяних шкарпеток та рукавиць. Потім надішлють військовослужбовцям теплі речі, щоб у такий спосіб уберегти звитяжців від холоду. Учасниці “Українських вечорниць” вирішили частіше проводити заняття. При тому, як говорять жінки, не обов’язково чекати зібрань гуртка, можна приходити в бібліотечну творчу вітальню хоч щодня і працювати там.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.