Потрібен діалог центральної і місцевої влади

Напередодні професійного свята “Зоря Полтавщини” провела бліц-інтерв’ю із керівниками самоврядних органів різних рівнів, поставивши запитання “Чим живе нині місцеве самоврядування і яким бачите його в найближчій перспективі?”
Іван ГАЛЬЧЕНКО, голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, директор Кременчуцького педагогічного училища імені А.С. Макаренка:
– Мені здається, для того, щоб було дієве місцеве самоврядування, потрібні ресурси і права для самоврядних органів, починаючи від сільських, селищних голів. У міських трохи більше можливостей, а в селах нічого немає, щоб виконати повноваження. На перспективу розпочинати треба з формування бюджетів, щоб села, селища були забезпечені фінансово. І міста теж. Кременчук є донором для області, держави, а зараз місто не може видати зарплати педагогам. Не розрахувалися ще з людьми за листопад. Всі розуміють, що в країні не все гаразд, але ж знаходяться кошти для того, що не є першочерговим. А педагоги формують майбутнє країни.
Василь СТЕПЕНКО, народний депутат України 1-го та 2-го скликань, голова Полтавської районної ради:
– Самоврядування – це влада народу, але влада без грошей – все одно що борщ без м’яса. Ми посадили за парти голів сільських рад району, навчали їх, як заробляти і залучати гроші для громад. І вони заробили. 26 мільйонів гривень є на рахунках сільрад, а казначейство не пропускає платежі, й скористатися цими грошима неможливо… Якщо говорити про перспективу, треба все затверджувати законодавчо, а не вести порожні балачки. Потрібно навести порядок у державі, а зараз на Сході йде війна, і треба сконцентрувати усім разом увагу на цій проблемі. А скинути з себе відповідальність, мовляв, усе – на місця, і робіть там що хочете, – це в даний момент не вихід. Не зможуть дотаційні райони сформувати і виконати бюджет без Державного бюджету.
Тетяна САВЧЕНКО, міський голова Гадяча:
– Місцеве самоврядування – влада, яка стоїть найближче до людей і вирішує всі проблеми, які можна вирішити на місцевому рівні. Слугами народу називають депутатів, що працюють у парламенті, але ж є такі народні обранці, яких люди не бачать у себе в містах від виборів до виборів. А працівники місцевого самоврядування й депутати місцевих рад, які живуть і працюють поруч, це і є слуги народу. Вони щодня розглядають сотні заяв, запитів. Уся наша робота спрямована на забезпечення потреб громади. Якщо говорити про майбутнє, хочеться, аби було кращим фінансове забезпечення. Приміром, у Гадячі 6 дитсадків, де виховується тисяча дітей. Щороку ми додаємо з власних надходжень, які могли б направити на інші цілі, скажімо, капремонти житлового фонду, для утримання дитсадків близько мільйона гривень. Міські голови порушують це питання на різних рівнях, у тому числі й із вищими посадовими особами держави, – ми не просимо нічого нереального, тільки ресурсів на забезпечення делегованих повноважень. І щоб нормально працювало казначейство. Його втручання в проплати нашими коштами заважає, ми не можемо розрахуватися за виконані роботи, придбані матеріали, що веде до накопичення боргів. З іншими проблемами громади впораються.
Світлана ПЕДЧЕНКО, Опішнянський селищний голова Зіньківського району:
– Опішня – селище унікальне, його щороку відвідує велика кількість туристів. Ми розглядаємо це як можливість популяризувати наше містечко, гончарне мистецтво загалом, а нашим підприємцям і простим громадянам – трохи заробити. Серед нагальних проблем – стан доріг. Хотілося б, щоб вони були кращими, виділялося більше централізованого фінансування на ремонти. Або потрібно залишити дороги на балансі громад, і люди, депутати швидше б вирішили, яку ділянку треба ремонтувати в першу чергу, яку – в другу. Хотілося б, аби на це звертали увагу в майбутньому. І взагалі, щоб у громадах залишалося більше коштів, а вони зуміють ними розпорядитися, це суть самоврядування.
Інна КАЛЕНДАРЬ, Веселоподільський сільський голова Семенівського району:
– Самоврядування не обмежене ніякими рамками, крім законодавчих, і тут можна втілювати будь-які ініціативи, досягати результатів спільно усією громадою. Ми по нашій сільській раді минулого року реалізували за допомогою міжнародного проекту інноваційні технології у вуличному освітленні – 26 ліхтарів у двох селах працюють від сонячних батарей. Завдяки перемозі в обласному конкурсі розвитку місцевих громад цьогоріч реконструювали опалення в Будинку культури. Залучали для цього кошти бюджетів різних рівнів. Отже, можна спільно робити щось конкретне. В перспективі треба дещо міняти, вчитися раціональніше розподіляти наявні кошти. Можливо, не в такому пакеті, як зараз пропонується, – децентралізація, бо не виживуть села без підтримки, але реформи потрібні вкрай. Щодо майбутнього, то маю побажання, щоб центральне керівництво країни вело з нами діалог. Потрібен конструктивний діалог, без цього реформи не здійснити.

Записала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.