Відзнака заслужена і вчасна

Саме так можна сказати про заходи, які відбулися в Полтаві. А присвячувалися вони увічненню пам’яті нашого земляка, державного та громадського діяча, ученого-історика Василя Семеновича Костенка (1912–2001 роки).

Проведення “круглого столу” на честь Василя Костенка та відкриття меморіальної дошки у самому центрі Полтави, на будинку по вулиці Жовтневій, 21, ініціювала низка установ, передовсім це Національна наукова сільськогосподарська бібліотека Національної академії аграрних наук України (НААН), Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського, обласна універсальна наукова бібліотека імені Івана Котляревського, Полтавська державна аграрна академія та інші.
Символічно, що захід відбувався у Шевченківській світлиці нашого уславленого краєзнавчого музею. Адже Василя Костенка вважають одним із кращих шевченкознавців України. За своє життя він зібрав унікальну колекцію “Кобзарів” (150 примірників), прижиттєві журнали з публікаціями нашого національного генія, низку кращих його портретів і такий уславлений раритет, як посмертна маска Тараса Шевченка, подарована Василем Кричевським у 1918 році Петроградській академії мистецтв.
Уся ця колекція стала основою Баришівського (Київська область) літературно-художнього музею імені Шевченка, заснованого нашим земляком. До речі, цим музеєм він опікувався до кінця життя.
Інша пам’ятна подія, з якою пов’язані нинішні урочистості, – 100-річний ювілей Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка. Тут із 1952 по 1958 рік працював Василь Костенко, проявивши себе толерантним і високопрофесійним викладачем.
Зазначене – лише невеликі штрихи до творчої, насиченої справами біографії Василя Семеновича Костенка. Учасники засідання за “круглим столом” у своїх виступах різнобічно висвітлили життєпис науковця і громадського діяча. Особливо ґрунтовними були доповіді члена-кореспондента НААН, професора Віктора Вергунова та доктора історичних наук, професора Анатолія Чайковського. Справжньою родзинкою заходу став виступ сина Василя Костенка – Юрія. Юрій Васильович більше 40 років – на дипломатичній роботі. Як Надзвичайний і Повноважний Посол представляв Україну в Австрії, ФРН, Японії, Китаї, Філіппінах, Монголії. Зі щемом він згадував Полтаву свого дитинства. Юрій Костенко розповів присутнім, що у Полтаві в нього був наставник на все життя. Це – наш знаменитий орнітолог, краєзнавець і бібліофіл, викладач тодішнього педагогічного інституту Микола Іванович Гавриленко.
Приємним сюрпризом для Юрія Костенка був виступ директора видавництва “Дивосвіт” Ганни Грибан, яка розповіла загалу про творчі стосунки нашого знаного письменника Петра Ротача з Василем Костенком. Пані Ганна подарувала гостю “Полтавську Шевченкіану” Петра Ротача з розвідкою про його батька.
По закінченні засідання за “круглим столом” його учасники взяли участь у відкритті меморіальної дошки Василю Костенку, яку подарував нашому місту професор Віктор Вергунов. Символічно, що це вже третя меморіальна дошка, яку відкривають у нашому місті його коштом.

Віктор САМОРОДОВ
Доцент Полтавської
державної аграрної академії

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.