Геніальність простоти таланту Анатолія Щербака

Двадцять років тому Полтава прощалася із видатним митцем, живописцем, графіком, музейним дизайнером-оформлювачем, заслуженим художником України Анатолієм Щербаком. Так, саме Полтава, бо, як наголошують сьогодні його колеги – художники і науковці, якби вони не пішли так рано у засвіти, ці два митці – Анатолій Щербак та Віктор Батурин, – наше місто мало б іншу мистецьку ауру, творчу атмосферу. Є люди, яких не замінити ніким.
Про це йшлося на вечорі, присвяченому пам’яті Анатолія Щербака, який відбувся у літературно-меморіальному музеї Івана Котляревського. Цього року художник міг би зустріти своє 75-річчя. Згадати про нього добрим словом, побачити його роботи, представлені у музейній виставковій залі, прийшли рідні художника – дружина Валентина Петрівна і донька Ольга, а також багато колишніх колег.
DSC_0795-10Як наголосила провідний науковий співробітник музею Євгенія Стороха, відвідувачі дуже люблять цей заклад, і часто доводиться чути, як вони захоплюються тим, що тут зуміли зберегти експозицію, створену 45 років тому. А серед її творців був і Анатолій Щербак. З цього, першого у їхній діяльності, музейного проекту почалася тривала плідна співпраця групи полтавських художників-експозиціоністів, що стали відомими в Україні. Одинадцять музейних експозицій, серед яких – музеї-заповідники М.В.Гоголя, “Поле Полтавської битви”, Лубенський краєзнавчий, зразковий сільський музей у селі Вовчик Лубенського району, Вінницький краєзнавчий, – на рахунку Анатолія Щербака.
Спогадами про роки співпраці, дружби, цікавого спілкування поділилися художники Анатолій Міськов, Микола Підгорний, Анатолій Чорнощоков, директор Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка Ольга Курчакова, науковці полтавських музеїв Людмила Ольховська, Вікторія Пащенко, дружина художника Валентина Щербак. Усі наголошували, що він був у роботі “мозковим центром”, його енциклопедичні знання дивували й допомагали в творчості усій групі.
А про твори, представлені у виставковій залі, дуже точно сказав голова обласної організації НСХУ Юрій Самойленко: “Виставка приголомшує геніальною простотою”.
І додав, що порядність, інтелігентність Анатолія Терентійовича Щербака – то чесноти, з якими він народився. Так само Богом даний був йому і талант художника.
У 2005 році на будинку по вулиці Лідова, 11, де жив заслужений художник України Анатолій Щербак, встановлено меморіальну дошку з мармуровим барельєфом митця. Її автор – один із неперевершеної творчої групи музейників-експозиціоністів, один із друзів – художник Євген Путря. Хто із колишніх знайомих проходить повз – відчуває: це він, його вдача, його настрій, його погляд на рідну Полтаву, на плин часу, на щось таке дороге кожному з нас. Воно – в тій геніальній простоті картинок життя, що увічнені ним у темпері, в акварелі: так домашньо, камерно, затишно. І – велично.

Лідія ВІЦЕНЯ
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.