Показник демократичності

Громада Комсомольська вкотре довела, що спроможна конструктивно й демократично вирішувати найскладніші питання. Зокрема йдеться про доцільність розташування пам’ятника В.І.Леніну на площі біля будівлі міської ради. Нещодавно відбулися громадські слухання з цієї теми. Учасниками зібрання були депутати обласної ради від міста Комсомольська, депутати міської ради, члени виконавчого комітету, почесні громадяни міста, представники громадської ради при міській раді, органу самоорганізації населення, представники трудових колективів підприємств, організацій, закладів, профспілкових та громадських організацій, політичних партій та громадських об’єднань.
Міський голова Комсомольська Сергій Супрун нагадав, що Україною прокотилася хвиля «ленінопадів». Не оминула вона і Полтавщину. Тож у Комсомольську це питання також розглядали на різних рівнях. Мешканці міста надавали різні пропозиції й вимоги: демонтувати пам’ятник, перенести в інше місце, залишити на площі. Відповідно до цих звернень ще у лютому були проведені загальні збори представників громадських організацій та об’єднань, де активно обговорювалося питання цивілізованого демонтажу пам’ятника В.І.Леніну з метою збереження громадського порядку та недопущення силових протистоянь. Пізніше розглянули це питання й на засіданні депутатського клубу «Діалог». Депутатський корпус вивчав його на засіданнях постійних комісій, на пленарних засіданнях міської ради, де одноголосно вирішили провести громадські слухання в місті з метою прийняття рішення всією громадою.
– Шановні комсомольчани, сьогодні ви представляєте багатотисячну громаду нашого міста, – наголосив Сергій Супрун. – Вам кожному треба прийняти виважене рішення, тому необхідно створити всі умови, щоб захід пройшов цивілізовано за принципом прозорості та недопустимості дискримінації за ознаками політичних поглядів, партійної належності, віку, віросповідання, національності та інше. Остаточне рішення має бути ухваленим більшістю голосів, – зауважив міський голова.
Так воно й сталося, але перш ніж розпочати голосування, виступило чимало учасників слухань. Думки членів територіальної громади розділилися, тому обговорення проходило доволі бурхливо. Однак переважною більшістю голосів учасники громадських слухань прийнято резолюцію щодо демонтажу пам’ятника В.І.Леніну на площі біля будівлі Комсомольської міської ради.
***
Водночас у сусідньому Кременчуці місцева влада зайняла вичікувальну позицію, чим і скористалися прихильники радикальних методів. Вони без будь-яких рішень і дозволів самовільно спочатку демонтували пам’ятник, а тепер потихеньку руйнують і постамент. Влада на це не реагує, адже самостійно ухвалювати рішення про знесення пам’ятника вона не може. Як з’ясувалося, монумент має статус пам’ятки місцевого значення. Тож зробити це повинна спеціальна комісія облдержадміністрації. Відповідну заяву влада Кременчука уже направила, але рішення поки що не ухвалене, хоча й пам’ятника вже давно немає…

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.