Собор Архістратига Михаїла

Повна назва церковного свята, яке православні християни відзначають 21 листопада, – Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних. Собор означає “зібрання”, отож цього дня прославляються всі святі ангели на чолі з воєначальником сил Господніх, архістратигом Михаїлом. Свято встановлене в ІV столітті.
Архістратиг Михаїл є вождем Небесних сил. Коли одержимий гордістю Денниця (сатана) повстав проти Бога й потягнув за собою безліч інших духів, тоді святий архангел Михаїл явився захисником Божої слави, закликав інших ангелів противитися злу й перебувати в покорі Господу. Боротьба була важкою, та сили добра перемогли, і Денниця був скинутий з Неба з усіма своїми послідовниками в безодню.
Відтоді війна між ангелами Царства Божого й ангелами темряви не припиняється, і поле цієї війни – рід людський. Архістратиг Михаїл у ній –  вождь усього ангельського світу, вірного Богові. На іконах його зображують у грізному і войовничому вигляді: на голові – шолом, у руці – меч чи спис. Під ногами – уражений ним дракон. Про давню традицію вшанування Церквою ангелів свідчить, зокрема, побудова імператором Костянтином Великим (274 – 337) храму на честь святого архангела Михаїла в передмісті Царгорода. У цьому храмі, за свідченням історика Созомена, відбулось багато чудесних зцілень.
В Україні святий Михаїл віддавна вважається одним із покровителів нашої держави, зокрема Києва. В архівах збереглися міжнародні угоди, укладені князями Володимиром Великим та Ярославом Мудрим і скріплені перснями-печатками із зображенням крилатого воїна. За легендами, Архістратиг Михаїл допоміг війську князя Святополка перемогти половців, з’явившись над Софією Київською крилатим птахом у рицарських латах. Неподалік від того місця у 1108 – 1113 роках Святополк побудував монастирську церкву, присвятивши її своєму патронові архангелу Михаїлу.
З літописів можна дізнатися, що Архістратига Михаїла зображали на гербах Мономаховичів, Київського воєводства, Київської губернії, Києва. Символ Архістратига був і на головній хоругві часів Богдана Хмельницького та на численних козацьких прапорах. Цій традиції відповідають і сучасний герб Києва та прапор міста. Скульптури Архістратига Михаїла встановлені на Майдані Незалежності, а також на фронтоні Михайлівського Золотоверхого собору.
Архістратиг Михаїл є захисником та охоронцем військових, міліціонерів, моряків, мисливців. Здавна в Україні в Михайлів день чоловіки йшли до церкви та запалювали свічку перед образом святого. Також вірили, що найнадійніша зброя та, яку благословив воєначальник Господніх сил.
Молімося святому заступнику й нині, щоб оберігав наших праведників-героїв, які боронять на Сході святу українську землю від ворога.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.