Мелодія для двох сердець

ТВОРЧЕ подружжя народних артистів України Світлану й Віталія Білоножків вважають ідеальною парою, а започаткований ними фестиваль “Мелодія двох сердець” під своє крило щороку збирає пісенні родини з усіх куточків України. Нещодавно зіркове подружжя зачаровувало піснями Полтавський край.
– Я народився у селі Слобода, що на Сумщині, – розпочав розмову Віталій Білоножко. – У родині я був шостою дитиною. Свою першу освіту отримав, коли служив у армії – у Київському військовому окрузі в десантних військах. Як солдатові мені дозволили бути вільним слухачем Київського університету. Тож майже три роки відвідував лекції із журналістики.
– Віталію, чим особлива для Вас Полтавщина?
– Це мій рідний край. Моя мама народилася у селі Яреськи. Далекого 1986 року, коли “злякалися” Чорнобильської примари, ми зі Світланою переїхали до Великої Багачки, де купили невеликий будиночок. У Полтаві жив мій брат Славко. Він був лікарем-стоматологом. І зараз чимало рідні проживає у цьому славному місті. Себе я теж вважаю полтавцем.
– Ви давно берете активну участь та організовуєте чимало благодійних акцій, зокрема провели 49 концертів у зоні ЧАЕС. А зараз, Віталію, допомагаєте військовим, які відстоюють суверенність нашої держави на буремному Сході?
– Звісно, що так. Як патріоти своєї країни ми не можемо стояти осторонь. Нещодавно відвозили їжу, одяг, оптичні приціли для прикордонників. Також закупили хлопцям 50 бронежилетів.
– Мене найбільше вражає патріотизм юнаків та їхня відданість Батьківщині, – продовжує Світлана Білоножко. – На Сумщині у військовому шпиталі я говорила з юнаком, якому виповнилося 20 років, коли він перебував у полоні. Він рішуче заявив: “Як тільки стану на ноги – поїду знову захищати Батьківщину”. Зараз у молодого покоління шкала почуття патріотизму дуже висока. Наш менший син відвідує курси виживання. Він часто наголошує: “Мамо, ми не повинні бути “диванними патріотами”.
– Які творчі плани маєте на майбутнє?
– Ми й надалі плануємо, – говорить Віталій, – займатися організацією фестивалю родинної творчості. Уже 15 років “Мелодія двох сердець” популяризує і шанує культ родини та її традиції. Нам зі Світланою краще організувати і провести фестиваль, аніж виступити із сольними концертами.
– Тим більше у цей важкий для нашої країни час ми повинні єднатися, – додає Світлана. – А що може згуртовувати українців краще, ніж пісня, особливо та, яку дружно виконують батьки і діти? Віталій часто говорить: “Міцна родина – міцна держава”. Приємно, що із кожним роком кількість учасників нашого фестивалю помітно збільшується.
– Ваша родина – співоча. Тож, напевно, маєте свою улюблену пісню, яку найчастіше згадуєте у родинному колі.
Віталій Білоножко одразу ж наспівує: “Два кольори мої, два кольори, /Оба на полотні, в душі моїй оба…”
– Ми – артисти! Ми співаємо завжди. Кожна пісня – найкраща. Вона виплакана, вистраждана і пережита. Та, безумовно, наші народні пісні – найдорожчі і найближчі серцю родини Білоножків. А “Два кольори” – моє життя.
– Я теж погоджуюся, що справжня пісня окрилює, її не можна не любити, – продовжує Світлана. – Пам’ятаю, Степан Пушик, автор слів пісні “А яблука падали”, телефонує мені вночі, о другій годині, й говорить, що чекати до ранку ми не можемо, й починає начитувати поетичні рядки. Тож правду кажуть, що кожна пісня виплакана, у кожній є щось своє неординарне.
– Віталію, Ви пишаєтеся своєю крилатою “компанією” – голуби, дикі качки, лебеді, фазани…
– Нещодавно почав розводити павичів. Зараз у нас їх 35. Перед від’їздом на Полтавщину просив одного чоловіка, директора зоопарку, забрати їх до себе. Ви уявляєте, він мені радить продати птахів або з’їсти. Я тоді запитав: “А ти часто їси чи продаєш своїх знайомих?”
…Дарунком долі подружжя Білоножків вважає своє кохання. Тож нехай і надалі лунає чарівна мелодія цього вічного почуття, зупиняючи війни, рятуючи від лихих намірів, даруючи радість життя.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.