“Йдемо з дитинства до Тараса…”

“У  полтавському видавництві “Дивосвіт” вийшли друком мої три альбоми: “Українська вишивка: “Орнаменти, шрифти, тематичні композиції” (2005), “Портрети видатних людей Полтавщини” (2007), “Ікони. Релігійні композиції” (2008). Ви тримаєте в руках мій четвертий альбом – “Українська вишивка. Портрети Тараса Шевченка”. Видання присвячується 200-річному ювілею поета, художника, українського генія і пророка Тараса Шевченка. Для мене Тарас Шевченко – це Святе Письмо, мій світоч. Він – сьогоднішній. Його слово – віще. Відкриймо будь-яку сторінку Золотої Книги “Кобзаря”, там стільки любові до рідного народу, теплих батьківських порад, як маємо жити, як свій край любити. Здавна у кожній українській хаті поруч з образами під вишитим рушником висів портрет Тараса Шевченка. Тож відродимо цей народний звичай…”
Цитую щирі й теплі рядки із передмови до четвертого альбому заслуженого майстра народної творчості України, відмінника освіти України, викладача декоративно-прикладного мистецтва Гадяцького училища культури імені І.П.Котляревського, лауреата обласних премій імені Панаса Мирного та Олени Пчілки  Григорія Кисіля. Ми не раз розповідали читачам про цього майстра, тож хтось напевне пам’ятає, як він згадував своє повоєнне дитинство (народився у селі Великий Бакай Решетилівського району): “В хаті тепло, долівка соломою застелена, батько шиє чоботи – він у цій справі вправний майстер, мама сидить на  лаві за прядкою, а я за столом, поруч із батьком, читаю “Катерину” Шевченка… Мама витирає сльозу й каже: “Який мудрий був чоловік…” І це – лише одна з ілюстрацій, як ми і справді “йдемо з дитинства до Тараса”…
В усій Україні жінки-вишивальниці мають альбоми Григорія Олексійовича, чекають його нових розробок, і ця мистецька Шевченкіана стане для них особливим скарбом. До того ж народний художник України, член-кореспондент Академії мистецтв України, професор, наша землячка Віра Баринова-Кулеба зазначає: “Більшість пересічного люду уявляє Кобзаря вже немолодим чоловіком у смушевій шапці та кожусі. Завдяки альбому Григорія Кисіля ми маємо можливість познайомитися з молодим, інтелігентним, замріяним митцем, таким, яким зображував себе Тарас на автопортретах 1840–1860-х років. Віртуозна точність, скрупульозність і, звичайно ж, творча інтерпретація вигідно вирізняють цей альбом з-поміж інших… Високий мистецький дух живе в душі нашого народу. Саме проявом цього незгасимого духу, творчого натхнення і патріотизму є пропонований любителям стародавнього мистецтва вишивки альбом Григорія Кисіля”.
Цікаво, що відкривають альбом загалом аж п’ять передмов до нього. Крім названих авторів про творця вишиваної Шевченкіани та його талановиті розробки, своє слово виголошують доктор філологічних наук, професор, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Микола Степаненко, заслужений діяч мистецтв України, голова правління обласного осередку Національної спілки художників України Юрій Самойленко та заслужений працівник культури України, директор Гадяцького училища культури імені І.П.Котляревського Анатолій Насменчук.
“Це не перебільшення – в усіх куточках України майстрині, котрі вже три десятиліття стежать за творчістю нашого земляка,  хотіли б одержати його нове видання, яке ще й “стане корисним із просвітницької точки зору, а також матиме промоційний потенціал, позаяк Тарас Шевченко й українська вишивка – культурні бренди України, які необхідно пропагувати і просувати у світі”, – наголошує Микола Степаненко.
“Хай у кожній оселі Тарас Шевченко з портрета вдивляється в сьогодення”, – пише Віра Баринова-Кулеба.
Так було колись, і так триває нині, у рік Шевченкового ювілею. Альбом можна замовити в автора за телефоном у Гадячі: (05354) 2-39-98 або 098-73-75-106. Адже із книгорозповсюдженням маємо проблеми, і далеко не всі знають про нове видання нашого земляка.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.