Бойовий гопак “Козачат”

У  Черкасах відбувся відкритий чемпіонат області з бойового гопака. Крім місцевих шанувальників цього мистецтва, у чемпіонаті взяли участь представники Полтавської, Харківської та Кіровоградської областей. Наш край представляв зразковий ансамбль танцю “Козачата” з Кременчука. Саме при цьому колективі уже сьомий рік поспіль досить успішно розвивається школа бойового гопака “Кремінь”, якою керує справжня ентузіастка Світлана Мороз.
Спочатку юні танцюристи виконували український “Гопак” як звичайний народний танок. Та після відвідин Світланою Мороз семінару з бойового гопака її сприйняття цього танцю суттєво змінилося. Вона збагнула його філософію, відчула не тільки духовність і містику глибини тисячоліть, а й гармонійну систему стародавнього військового мистецтва наших предків.
“Відроджуючи бойову культуру, гопаківці одночасно відроджують і виховують здорову націю, – вважає засновник стилю і пропагандист бойового гопака в Україні зі Львова Володимир Пілат. – Багато націй втратили свою бойову культуру. Нинішнє покоління повинне дякувати предкам, що зберегли танець гопак, який приніс залишки лицарської культури, козацького духу, які дають можливість відродити бойову культуру. В усьому світі її поважають. Багато держав роблять все для того, щоб відродити гідність нації. Виховують народ у дусі гордості, пошани до свого минулого, до тих, хто проливав кров за Батьківщину. Українцям зараз як ніколи потрібні приклади патріотизму, героїзму минулих поколінь”.
Виступ юних кременчужан початкового рівня майстерності, який ще називають “Жовтяк”, продемонстрував доволі високий рівень їхньої підготовки. У загальному заліку команди – три золоті й одна бронзова нагороди. Їх у різних вікових категоріях здобули Ярослав Шелепень, Костянтин Костевич, Микита Шевцов і Володимир Курбатов, який до того ж став переможцем у змаганнях “Забава”.
Щоб бути вправними у мистецтві бойового гопака, хлопцям доводиться багато працювати, опановуючи техніку бою, боксу, боротьби та фехтування шаблею. Нині вони готуються до чергового Всеукраїнського турніру, адже, щоб отримати рівень “Жовтяк”, кожному з них необхідно у різних змаганнях здобути 12 перемог.
Варто додати, що мистецтво бойового гопака нині є популярним серед молоді. Воно не тільки сприяє гармонійному розвиткові особистості, а й убезпечує від негативного впливу та шкідливих звичок.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.