Проти недуги мільйонів – здоровий спосіб життя

Уперше заходи Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на діабет проведені Міжнародною діабетичною асоціацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1991 році. Такі акції об’єднують мільйони людей і громади діабетиків 145 країн з метою підвищення обізнаності про недугу і її ускладнення й про те, як можна запобігти цій хворобі. З 2007 року Всесвітній день проходить під егідою ООН. У Резолюції Генасамблеї ООН, прийнятій з цього приводу, країнам-членам організації пропонується розробити національні програми боротьби з цукровим діабетом і доглядом за особами з цією важкою недугою.

Лікар-ендокринолог вищої категорії Надія Рій.

Лікар-ендокринолог вищої категорії Надія Рій.

Тривалий час люди не мали можливості й коштів боротися з хворобою. Діагноз “цукровий діабет” не залишав пацієнтам надії не тільки на одужання, а й на життя: без інсуліну – гормону, що забезпечує засвоєння тканинами глюкози, хворий організм існувати не міг. Але відбулося відкриття, яке врятувало мільйони мешканців нашої планети. У 1922 році молодий канадський вчений Фредерік Бантінг зробив ін’єкцію інсуліну підлітку, який мав важку форму цукрового діабету. Після кількох уколів хворому стало помітно краще, а через півроку він повернувся до звичного життя. Звістка про це стала міжнародною сенсацією. Дата Всесвітнього діабетичного дня обрана на знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну – Бантінга, який народився 14 листопада 1891 року. Цукровий діабет разом із атеросклерозом і онкохворобами входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію та смерть. За даними ВООЗ, захворюваність на цю недугу щороку збільшується в усіх країнах на 5–7 відсотків, кожні 12–15 років – подвоюється.
***

Старша медична сестра відділення Лідія Шмигло, процедурна медсестра Ірина Книш.

Старша медична сестра відділення Лідія Шмигло, процедурна медсестра Ірина Книш.

– У Полтавській області – близько 46 тисяч хворих на цукровий діабет, 8300 пацієнтів, які отримують інсулін, з них 220 – діти, – розповідає завідуючий ендокринологічним відділенням обласної клінічної лікарні імені М.Скліфосовського, головний ендокринолог області Володимир Михайлець. – Відділення розраховане на 30 ліжок, надає високоспеціалізовану допомогу жителям області з ендокринною патологією. За рік лікується 1050 хворих, з них близько 800 – з цукровим діабетом. У нас працюють досвідчені лікарі. Хочу відзначити Надію Іванівну Рій, яка лікує людей більше 30 років. Хворі у відділенні, й загалом в області, стовідсотково забезпечені препаратами інсуліну.
– Лікуюся тут уже вдруге, хочу висловити щиру подяку лікарям, медсестрам, які дуже доброзичливо ставляться до хворих, – відзначив пацієнт Олег Березенко з Гадяча. – Хороші умови, харчування. Є всі ліки першої необхідності.
Успіхи діабетологів останніх десятиліть дозволяють оптимістично дивитись на вирішення проблем, пов’язаних із діабетом, – люди живуть з цією хворобою багато років.
Аби уникнути захворювання, лікарі радять вести правильний спосіб життя, повноцінно харчуватися, включати в раціон овочі, фрукти, нежирні м’ясні, молочні, рибні продукти, контролювати свою вагу.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.