Під Покровом Пресвятої Богородиці

Саме у селі Жуки (нині – Полтавського району) понад 300 років тому, під час Полтавської битви, було зосереджене козацьке військо. За твердженням істориків, у тутешніх лісах стояли козацькі полки чисельністю від 8 до 20 тисяч, повністю готові до бою. Тож де, як не тут, та ще й біля символічної могили літописця козацької слави Самійла Величка, створювати Меморіал козацької слави?
Першу чергу Меморіалу (Музею історії українського козацтва) відкрив ще 2009 року Президент України Віктор Ющенко. Тоді довершити композицію не дозволив брак фінансування. Нині ж лідер Полтавського автомайдану, командир батальйону територіальної оборони “Лтава”, засновник “Фонду регіонального розвитку” Андрій Баранов, залучивши кошти свого Фонду, замовив фігуру Покрови Пресвятої Богородиці полтавським скульпторам та сприяв її встановленню. До речі, саме Андрій Баранов, працюючи тоді на посаді заступника голови облдержадміністрації, опікувався будівництвом Меморіалу козацької слави, отож нині вважає своїм обов’язком довести розпочату справу до кінця.
– Поле Полтавської битви – це саме те місце, яке уособлює історію боротьби українців за державну незалежність, боротьби з країною-поневолювачем – Російською імперією. Сьогодні у такий нелегкий час, коли знову між Україною і Росією виникло збройне протистояння, нав’язане північним сусідом, коли ми фактично знаходимося в стані війни, актуальність значення Полтавської битви, актуальність необхідності боронити свою Батьківщину знову виходить на перше місце, – наголошує Андрій Баранов.
Покрова Пресвятої Богородиці – символ захисту всіх воїнів. Не випадково Президент України Петро Порошенко цього року підписав Указ, відповідно до якого День захисника України відзначаємо 14 жовтня – у День Покрови та День українського козацтва.
Фігуру Покрови Пресвятої Богородиці, що завершила композицію Меморіалу козацької слави, освятив високопреосвященнійший владика Федір, архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП.
– У такий тяжкий для України час Бог благословив встановити і відкрити цей образ Покрови Пресвятої Богородиці. Й це дуже символічно, бо це ознака того, що на нашому боці правда, Бог і заступництво Пресвятої Богородиці. Я переконаний, що сприянням Божим буде перемога, бо ми відстоюємо правду – свою державу, незалежність, свободу і віру, – підкреслив вдадика.
Під час церемонії відкриття фігури Покрови Пресвятої Богородиці лідер Полтавського автомайдану, командир батальйону територіальної оборони “Лтава”, засновник “Фонду регіонального розвитку” Андрій Баранов з рук високопреосвященнійшого владики Федора отримав Грамоту та освячену ікону Покрови, яка оберігатиме бійців батальйону “Лтава”.

Галина КОЛОМІЄЦЬ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.