Проблеми виборів зблизька

Обмінятися думками про враження від позачергової парламентської виборчої кампанії на Полтавщині, її особливостей, недоліків, результатів Громадська рада при ОДА запросила на “круглий стіл” людей, які брали участь у виборчому процесі, забезпечували його. Це зокрема – кандидати у народні депутати, члени виборчих комісій, спостерігачі, представники партійних штабів, громадських організацій, влади. Провів засідання голова Громадської ради Володимир Голуб.
Порівняно невисоку активність населення у волевиявленні 26 жовтня відзначив начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців у Полтавській області Юрій Северин. Зважаючи на позачерговість кампанії, часу на уточнення даних було мало, й дуже невелика кількість потенційних виборців зверталася з приводу змін. Їх внесено всього тисячу на всю область. Тож побажання – вносити їх завчасно і не бути пасивними.
Працювати головою окружної виборчої комісії довелося вперше, і це складна робота, зазначила Юлія Давидова, очільниця ОВК одномандатного виборчого округу №145. Вона зауважила: враження таке, що люди приходять у дільничні комісії, щоб підзаробити, а не працювати. Мали місце безвідповідальність і байдужість. Зміни в складах виборчих комісій відбувалися до останнього дня, тож не вистачало досвіду, знань і просто бажання вникати в справу. Юлія Давидова висловила пропозицію: треба, щоб у комісіях працювали люди не від партій – суб’єктів виборчого процесу, а спеціально навчені фахівці, які знають і вміють застосувати виборче законодавство.
Міжнародний спостерігач, голова Полтавського земляцтва Санкт-Петербурга, перший заступник голови полтавської національно-культурної автономії в цьому місті (яка є членом Світового конгресу українців) Михайло Волик зазначив, що бере участь практично в усіх виборах, які проводяться в Україні, як спостерігач від Світового конгресу українців, переважно на Полтавщині. На сільську дільницю, де був цього разу, прийшло голосувати на 250 виборців менше, ніж у президентську кампанію. Це свідчить про пасивне ставлення до нинішніх виборів. Голосування пройшло спокійно. Поточні питання вирішувалися, хоча необізнаність членів ДВК вносила в роботу неорганізованість. Висновок – приділяти більше уваги фаховому навчанню людей, які працюють у виборчих комісіях.
Інший міжнародний спостерігач, політолог Андрій Окара, вважає, що у виборах народних депутатів за партійними списками суттєвих погрішностей не було. З результатами по “мажоритарці” є питання.
Висловили свої думки і кандидати в народні депутати. Антон Фалтинський зауважив, що “красивими словами можна забалакати проблеми”. Олег Коробов, навпаки, вважає, що вибори пройшли без значних ексцесів. Юрій Бублик (чинний парламентарій і кандидат у народні депутати, який у своєму окрузі отримав більшість голосів виборців) зазначив, що нарікання на роботу комісій є, але, зважаючи на умови, в яких проводилися вибори, суттєвого впливу порушень на результати немає. Потрібно розробляти новий виборчий кодекс, приймати закон про відкриті списки, це має зробити новий склад парламенту. На його думку, через рік країну чекають нові позачергові вибори. Функції членів комісій мають виконувати підготовлені фахівці, приміром, освітяни – освічені люди, які користуються авторитетом. Сергій Клочков зауважив, що потрібно перейти на системне навчання членів виборчкомів на рівні держави, а не партій.
Очільниця Полтавської спілки жінок “Чураївна” Вікторія Курилко наголосила, що партії у своїх виборчих списках мають дотримуватися принципу представництва жінок. Голова обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів Сергій Чумак підкреслив: жодна виборча дільниця не може бути відкрита, якщо не дотримані всі вимоги безбар’єрного доступу для людей з особливими фізичними потребами.
Учасники “круглого столу” погодилися з тезами щодо необхідності фахового навчання членів виборчих комісій, які мають отримувати відповідні сертифікати: внесення змін у виборче законодавство, зокрема на часі – використання новітніх технологій. Аналіз зауважень і громадського моніторингу передадуть новим парламентарям, органам влади для врахування громадської думки.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.