Молімося за спочилих

Цього року в Православному календарі Дмитрівська батьківська субота припадає на 1 листопада. Вона є одним із найважливіших поминальних днів у році, який відзначається за тиждень перед святом пам’яті великомученика Димитрія Солунського, Небесного Покровителя великого князя Дмитра Донського (8 листопада за новим стилем).
Існує кілька версій щодо походження традиції особливо поминати покійних саме цього дня. Найбільш поширена розповідає про те, що, здобувши перемогу на Куликовому полі (1380), князь Дмитро Донський зробив поіменне поминання полеглих на полі битви воїнів напередодні свого дня ангела. Однак ті, хто полемізує з прихильниками цієї версії, нагадують, що цього дня здавна поминали спочилу братію у давньоруських монастирях. Уже багато століть у Дмитрівську батьківську суботу Церква молиться не тільки за воїнів, загиблих за Батьківщину, але і за всіх спочилих православних християн.
У батьківську суботу віряни обов’язково відвідують храми, у яких звершуються заупокійні служби. Прийнято приносити жертви на панахидний стіл (у переддень) – різні продукти, за винятком м’ясних. Це є милостинею за покійних, які вже не можуть брати участь у богослужінні й жертвувати за себе. Після панахиди продукти роздають службовцям храму, нужденним, відправляють у дитячі будинки та будинки престарілих.
Найкраще, що людина можете зробити для померлих, – це звершити молитву, хоча б таку коротку: “Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх, всіх наших рідних і близьких, і прости всі їхні провини, вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне”.

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.