Полтавщина проголосувала за мир, соборність, демократію

На Полтавщині уже традиційно волевиявлення громадян пройшло спокійно, організовано, без значних порушень і провокацій. Усього на території області налічується 8 одномандатних виборчих округів, до яких входить 1269 дільниць. Зареєстровано майже 1 мільйон 210 тисяч громадян, які мають право голосу. Згідно з попередніми оперативними даними ЦВК, середня явка виборців у Полтавській області склала 55,65 відсотка, що більше від середньої явки загалом по країні, яка склала 53,27 відсотка.

На одній із виборчих дільниць 144-го одномандатного виборчого округу, яка була розташована в Полтавській ЗОШ №27, всі члени дільничної виборчої комісії були на своїх робочих місцях ще за чверть на сьому ранку. Провели засідання, отримали в присутності правоохоронців бюлетені з сейфів. О восьмій годині дільниця відчинила двері для перших відвідувачів.
У списках виборців тут було зареєстровано 1252 особи. Десять громадян виявили бажання голосувати вдома й попередньо оформили відповідні заяви. Переважно це люди похилого віку. За словами заступника голови ДВК Андрія Лози, така можливість пропонувалася більшій кількості виборців, однак вони захотіли прийти на дільницю в день виборів особисто. Деяким не став на заваді й дев’яностоп’ятирічний вік.
До громадян, які голосували вдома, спеціальним транспортом виїздила група з трьох членів комісії, двох спостерігачів і чергового міліціонера. За процесом волевиявлення тут спостерігало 15 представників різних політичних партій.
Серед головних сподівань на новий парламент люди називали передусім мир та очищення країни від суцільної й цинічної несправедливості, яка сьогодні є ще й наругою над пам’яттю героїв, котрі поклали своє життя за Україну на Майдані та на Донбасі.
***
Попри відносно невисокий показник явки виборців, на дільниці виборчого округу № 145, що розташовувалася у Полтавській ЗОШ №13, був високий показник суспільної свідомості. Із 2424 заявлених у виборчих списках полтавців, котрі мають право на волевиявлення, станом на 18-ту годину 26 жовтня проголосувало 60 відсотків. Голова дільничної виборчої комісії Вікторія Закревська-Бібіч зазначила, що основна частина виборців прийшла проголосувати до 16-ї години. Дехто благословляв свій вибір, дехто виголошував при цьому патріотичне гасло “Слава Україні”! Вибори на 176-й дільниці, наголосила голова ДВК, пройшли спокійно і без позаштатних ситуацій. “Замість 30 днів, відведених для підготовки дільниць, цього разу було відведено лише 12. Усі члени дільничної комісії одностайно перейнялися завданням вчасно й якісно підготувати дільницю до роботи і сумлінно увесь цей час працювали. А відтак, я вважаю, що справилися. Звісно, нарікання були, але здебільшого – щодо роботи держреєстру виборців”, – розповіла Вікторія Закревська-Бібіч.
Особливо вона відзначила роботу правоохоронців. Їх на дільниці, як і всюди, працювало двоє, вони напередодні виборів цілодобово охороняли усю виборчу документацію і протягом виборчого процесу сумлінно виконували свої обов’язки. Працював на дільниці й офіцер УДСНС у Полтавській області, якому голова комісії також подякувала.
***
На позачергових виборах народних депутатів України активність виборців Кременчука у порівнянні з виборами Президента дещо знизилася. За словами голови окружної виборчої комісії № 146 Артема Гриценка, виконати свій громадянський обов’язок, за оперативними даними, прийшло 78 тисяч 584 виборці з майже 144 тисяч зареєстрованих, що становить понад 54 відсотки.
У цілому виборча кампанія у Кременчуці була значно демократичнішою і прозорішою, ніж раніше. Пішли у минуле “каруселі”, відвертий підкуп виборців, фотографування бюлетенів і таке інше. Утім без ексцесів не обійшлося. Скажімо, о 19.00 на п’яти дільницях у районі вулиць Московська та Київська Кременчука зникло світло. Згідно із законом вони припинили голосування, а як тільки електропостачання відновили, розпочали підрахунок голосів. Наразі фахівці з’ясовують причини аварії.
***
На дільниці виборчого округу №147, яка працювала у приміщенні Миргородської середньої школи №5, голова комісії Тетяна Палагутіна, секретар Віра Марченко, члени комісії допомагали літнім людям впоратися із незручними за розмірами бюлетенями. Разом з миргородцями голосували і переселенці зі східних територій України. Пенсіонер Юрій Руденський сказав, що на виборчій дільниці він почував себе так, ніби голосує у рідній, але тимчасово окупованій Горлівці. Розуміє, що від голосування у курортному Миргороді залежить і доля Донбасу.
З вірою у припинення бойових дій та кращий завтрашній день на виборчій дільниці у Палаці культури “Миргородкурорту” голосували відпочиваючі у санаторіях жителі Донецької та Луганської областей. Організовано виконали свій громадянський обов’язок військовослужбовці Миргородського гарнізону.
Варто сказати добре слово про працівників міських комунальних служб. Вони зробили усе від них залежне, щоб забезпечити організаторам виборів, жителям та гостям міста належні умови для успішного проведення події державного значення.
***SAM_9447Зранку на виборчій дільниці територіального виборчого округу №148, розташованій у Хорольській гімназії, спостерігалися невеликі черги. 15 членів ДВК та 15 спостерігачів сумлінно виконували свої обов’язки.
– Проголосували без порушень. Зробили вибір понад 50 відсотків зареєстрованих осіб. Приходили голосувати родинами, дехто й малечу з собою брав. У першій половині дня завітало більше людей поважного віку, пізніше молоді приходили. Не можна сказати, що переважає певна вікова група. Юнаки й дівчата теж активні, – розповіла голова ДВК Ірина Лимарь. – О 10-й годині ранку ми відправили бригаду – спостерігача і трьох членів виборчої комісії – до 34 осіб, які голосують за місцем проживання. Також нам надали з реєстру виборців додатковий список, де зареєструвалися кілька осіб зі східних регіонів, щоб проголосували у нас.
Для багатьох хорольців вибори народних депутатів України – пам’ятний день, а для Інни Павленко ця дата пам’ятна подвійно: 26 жовтня дівчині виповнилося 18 років, і вона вперше прийшла зробити свій вклад у важливий вибір українського народу. Її привітали члени ДВК, вручили квіти.

***

Ветеран праці з села Висока Вакулівка Козельщинського району Віра Філоненко проголосувала за мир і злагоду в Україні.

Ветеран праці з села Висока Вакулівка Козельщинського району Віра Філоненко проголосувала за мир і злагоду в Україні.

У селі Млинки Котелевського району виборча дільниця територіального виборчого округу № 145, яка розташовувалася в місцевому закладі культури, розпочала свою роботу вчасно. Загалом кількість зареєстрованих у виборчих списках – 110 громадян, із яких 73 виконали свій громадянський обов’язок. Вісім осіб голосували за місцем тимчасового проживання.
Як зазначив голова виборчої дільниці Олексій Зінченко, порушень не зафіксовано, а вибори пройшли у звичному плановому режимі. Уже о восьмій ранку біля сільського клубу, в якому розташувалася виборча дільниця, було багатолюдно. Голосувати за краще майбутнє України приходили переважно родинами. А для тих, хто за станом здоров’я не мав можливості прибути на дільницю, голосування організували вдома.
Мабуть, одним із найстарших виборців, який прийшов до дільниці, був дев’яносторічний Степан Гриценко. Він наголосив: “Я віддав свій голос за мир у рідній Україні та щасливе майбутнє своїх дітей, онуків і правнуків”.
***
Напередодні виборів начальник УМВС України у Полтавській області Іван Корсун запевнив полтавців, що для надійного захисту процесу волевиявлення правоохоронці краю доклали значних зусиль: міліція працювала в посиленому режимі з 16 жовтня, а починаючи з п’ятниці, 24 жовтня, на кожній виборчій дільниці несли вахту по два правоохоронці. Крім безпосередньо задіяних до охорони правопорядку трьох тисяч працівників міліції, заздалегідь було сформовано надійний резерв – майже тисячу членів добровільних громадських формувань.
Голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук у ході прес-конференції, яка відбулася 24 жовтня, повідомив, що з приводу профілактики можливих фальсифікацій особисто спілкувався з головами сільських рад деяких районів, щоб застерегти від злочинних чи просто необачних кроків, за які наразі передбачена кримінальна відповідальність.
Від початку передвиборної кампанії на території Полтавської області правоохоронці зареєстрували 107 повідомлень про порушення виборчого законодавства. 47 повідомлень не підтвердилися, ще 48 перебувають на стадії перевірки, один надісланий до іншого підрозділу, а по 11 фактах інформацію занесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і початі кримінальні провадження, повідомив керівник відділу зв’язків з громадськістю УМВС України в Полтавській області Юрій Сулаєв. Серед найбільш поширених заяв про порушення були: відсутність печаток окружних дільничних виборчих комісій або територіального виборчого округу, пошкодження агітаційних щитів і білбордів, поширення агітаційних листівок із порушеннями, підкуп виборців тощо.
Натомість сам день голосування в області пройшов без суттєвих порушень громадського порядку, що могли б вплинути на хід голосування і результати виборів. Були зафіксовані несуттєві інциденти, приміром, у Полтаві, за даними ВЗГ УМВС України в Полтавській області, Київським райвідділом міліції міста Полтави зареєстровано інформацію про те, що на одній із дільниць 22-річний полтавець розмалював та розірвав виборчий бюлетень. Згодом до Кременчуцького міськвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що на одній із виборчих дільниць міста 52-річний чоловік намагався винести бюлетені з приміщення. На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Працівники міліції з’ясували, що чоловік прийшов на дільницю напідпитку. Після отримання бюлетенів він пішов не до кабінки голосування, а в бік виходу.
Після закриття виборчих дільниць правоохоронці продовжували забезпечувати громадський порядок та охорону приміщень виборчих комісій і виборчої документації під час підрахунку голосів.
***
В управлінні ДСНС України в Полтавській області повідомили, що в день виборів безпеку громадян на виборчих дільницях контролювали 760 співробітників служби, окрім тих рятувальників, котрі були задіяні на оперативних чергуваннях. Надзвичайних подій і ситуацій, пов’язаних із виборчим процесом, у рятувальних підрозділах не зафіксовано. За винятком однієї, що в цілому не вплинула на хід виборчого процесу.
***
Як повідомили в прес-службі управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області, всього на 10 спеціалізованих виборчих дільницях при 5 територіальних виборчих округах установ виконання покарань у Полтавській області проголосувало 3312 осіб, це 100 відсотків від числа осіб, які були включені до списків.
У ході виборчого процесу дані дільниці відвідали 64 офіційних спостерігачі від партій, кандидатів у народні депутати, громадських організацій та два офіційних спостерігачі з Польщі.
***
За оперативними даними, що надходять до Центральної виборчої комісії, станом на 15.20 27 жовтня в середньому по Полтавській області опрацьовано 70,15 відсотка протоколів. Згідно з ними по територіальному виборчому округу (ТВО) №144 лідирує Сергій Каплін (партія “Блок Петра Порошенка”) – 46,46% голосів виборців; по ТВО №145 – Юрій Бублик (політична партія “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”) – 21,96%; по ТВО №146 – Юрій Шаповалов (самовисуванець) – 22,67%; по ТВО №147 – Олег Кулініч (самовисуванець) – 19,99%; по ТВО №148 – Костянтин Іщейкін (партія “Блок Петра Порошенка”) – 24,65%; по ТВО №149 – Андрій Река (політична партія “Народний фронт”) – 26,07%; по ТВО №150 – Костянтин Жеваго (самовисуванець) – 56,37%; по ТВО №151 – Тарас Кутовий (партія “Блок Петра Порошенка”) – 61,78%.
Щодо політичних партій, то виборці Полтавщини проголосували таким чином: партія “Блок Петра Порошенка” – 23,24%, політична партія “Народний фронт” – 23,1%, Радикальна партія Олега Ляшка – 10,79%, об’єднання “Самопоміч” – 9,24%, політична партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 6,28%, політична партія “Опозиційний блок” – 5,34%. Такі оперативні дані вміщено на сайті ЦВК о 15 годині 27 жовтня.

Репортаж підготували
Оксана БІЛЕНЬКА, Анна ВАСЕЦЬКА,
Олена ІГНАТЕНКО, Віра ІЛЬКОВА, Вікторія КОРНЄВА,
Леонард НІКОЛАЄНКО,
Ольга ЩЕГЛОВА, Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото), Анна ЧАПАЛА (фото)/
“Зоря Полтавщини”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.