Альтернатива кредитним ресурсам

В Україні є ряд чинників, які гальмують реалізацію потенціалу вітчизняного сільського господарства. Один із них – відсутність ефективних та прозорих інструментів фінансування, доступних для сільгосптоваровиробників. Це стримує розвиток малого й середнього бізнесу, зростання урожайності та підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. Нові можливості для українських сільгоспвиробників мають дати нещодавно запроваджені аграрні розписки.
Аграрна розписка – це по суті кредитна угода між сільгоспвиробником (позичальником) та кредитором, за якою кредит забезпечується майбутнім врожаєм, що вирощується на земельній ділянці, визначеній кадастровим номером. Мета запровадження аграрних розписок – забезпечення для сільгосптоваровиробників ще одного фінансового інструменту, який допоможе отримати додаткові кредити під заставу майбутнього врожаю. Кредит повертається за рахунок майбутнього врожаю (товарні аграрні розписки) або надходжень від його продажу (фінансові аграрні розписки).
Полтавщина першою з українських регіонів із вересня поточного року реалізує пілотний проект із відпрацювання технологій запровадження в обіг аграрних розписок. Досвід, отриманий під час виконання цього проекту, в подальшому буде проаналізовано та використано для впровадження аграрних розписок на всій території країни.
На базі Полтавської державної аграрної академії відбувся “круглий стіл” з передачею програмного забезпечення, за допомогою якого й здійснюватиметься реєстр аграрних розписок.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.