Шукати правду їхали півтораста кілометрів

У Миргороді відбулося позачергове виїзне засідання ради Асоціації фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини». Відкриваючи засідання, голова ради Василь Бурлака зазначив, що Полтавщина, як і вся Україна, переживає не найкращі часи. Фермерський рух області перебуває на вістрі злободенних фінансово-економічних, військових, соціальних та інших проблем. Голови районних фермерських асоціацій, спеціалісти причетних до сільськогосподарського виробництва обласних організацій, громадські активісти були одностайні при обговоренні та прийнятті рішень про надання матеріально-технічної, фінансової допомоги військовим, добровільним формуванням, які беруть участь у антитерористичній операції на Донбасі. Голова Миргородської районної громадської асоціації фермерів та приватних землевласників Віктор Галич запропонував усім, хто має прибуток від користування землею, додатково до раніше зроблених внесків на допомогу Збройним силам України найближчим часом у розрахунку з кожного гектара використовуваних земельних угідь виділити по 50 гривень, а до закінчення поточного року збільшити цей внесок до 200 гривень з гектара. Члени ради Асоціації підтримали таку пропозицію.
Представники Ліги громадських організацій «Полтавська громада» Віра Маслак та Наталія Костіна закликали присутніх керівників районних фермерських асоціацій, усіх фермерів та приватних землевласників області активізувати роботу по залученню волонтерів до реєстрації сімей учасників бойових дій у Донецькій та Луганській областях, надання медичної, юридичної та матеріальної допомоги пораненим та сім’ям вимушених переселенців з тимчасово небезпечних для проживання територій.
Земельні та орендні відносини для фермерів та приватних землевласників завжди були болісними. Зміни у земельному законодавстві України додали їм актуальності. Перший заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Семен Москаленко говорив про необхідність дотримуватися земельного законодавства, тіснішої співпраці з правоохоронними органами.
У виступах фермерів йшлося про те, що багато земельних ділянок колишніх колгоспних тваринницьких ферм та господарських дворів кинуті напризволяще і стали розсадниками бур’янів. Про ці та інші злободенні питання землекористування говорив перший заступник начальника головного управління Держкомзему в Полтавській області Олександр Шило. Він повідомив, що на вимогу громади начальник профільного управління в Миргородському районі Володимир Кокоєйко за зловживання службовим становищем звільнений із посади.
Із Машівського району разом з головою Асоціації фермерів та приватних землевласників Віктором Герасименком на засідання фермерської ради у Миргород приїхала і група, як вони про себе заявили, ошуканих селян, у яких місцеві керівники шахрайським методом при потуранні відповідальних посадовців переоформили на себе паї своїх односельців. На численні заяви їм приходить надрукована на бланку відповідь-відписка, мовляв, підстав для вжиття заходів немає. Може, й так. Чиновникам видніше. Тоді чому ж, запитую у жінки поважного віку із села Сахнівщина (вона просила не називати прізвища), їхали в далеку дорогу?
– Шукати правду! – відказала. – Щоб від імені живих і вже померлих односельців донести наш біль до нової влади, в яку ми віримо…
А ще, додала бабуся, хотіла б хоч в очі подивитися тому чиновнику, який у людському горі нічого «такого» не вбачає. Куди ж нам ще звертатися?
Невже це запитання так і залишиться риторичним?

Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.